Plan: | Rijksinpassingsplan Waterberging Volkerak-Zoommeer |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | inpassingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0000.IMip12BERGINGVZM-3000 |
Het Visiedocument Ruimtelijke Kwaliteit voor het project beschrijft de Ruimtelijke Kwaliteitsvisie voor het project Waterberging Volkerak-Zoommeer. De verbetering van de ruimtelijke kwaliteit is belangrijk binnen het project en is geformuleerd als tweede doelstelling naast de eerste doelstelling: het op het vereiste niveau brengen van de waterveiligheid.
Doel van de visie is het leveren van principes en richtlijnen voor het ontwerp van de verbetermaatregelen aan dijktrajecten, dijkbekleding en -detaillering en lokale en thematische ontwerpopgaven. De visie is daarvoor als volgt opgebouwd: introductie als inleiding op het project en de scope, visie en ontwerpprincipes uitgewerkt aan de hand van zeven kernkwaliteiten en uitwerkingen in de vorm van dwarsprofielen voor de dijken en lokale en thematische ontwerpopgaven.
Voor de zeven kernkwaliteiten zijn de volgende uitgangspunten uitgewerkt.
Deze kernkwaliteiten vormen het hart van de visie en zijn verder uitgewerkt in het Ruimtelijk Ontwerp (juli 2011).
Ruimtelijk beeld technische maatregelen
De dijken en dammen langs het Volkerak Zoommeer zijn getoetst op stabiliteit van de dijk en de sterkte van de bekleding. De hoogte van de dijken en dammen is overal ruim voldoende. (zie ook paragraaf 2.3.2)
Stabiliteit
Een stabiliteitsprobleem betekent veelal extra gewicht (grond of stortsteen) aanbrengen op de teen van de dijk, of een verbreding van de basis van de dijk. Contragewicht of dijkverbreding voorkomen namelijk afglijden van de dijk. Het afschrapen van de top van de dijk is geen optie omdat daarmee het kenmerkende zeedijkprofiel teniet wordt gedaan.
Langs het Volkerak-Zoommeer is in de loop van de tijd een veelheid aan dijkvormen ontstaan. Gezien de visie van openheid en toegankelijkheid, is gekozen voor een getrapte dijk en wordt gestreefd naar eenheid in dwarsprofiel. Daarbij wordt aangesloten op het kenmerkende profiel van de oude zeedijk met bermen.
Bekleding
De bekleding is eveneens getoetst en blijkt op sommige plaatsen zwak. Verbetering hiervan is over een aantal trajecten noodzakelijk. Het meest gebeurt aan de West-Brabantse dijken, vooral het stuk tussen Dintelmond en Beneden-Sas.
Langs het Volkerak-Zoommeer zijn veel verschillende soorten dijkbekledingen te vinden. De ingreep voor het bergen van water maakt het mogelijk om meer samenhang in profiel en bekleding aan te brengen. Bij de aanpassing van de dijkbekledingen wordt de nieuwe bekleding afgestemd met de ligging van de dijk: direct aan open water of met voorland.