direct naar inhoud van 1.3 Planproces
Plan: Landelijk Gebied
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1916.lg2011-0010

1.3 Planproces

Aan het voorliggende bestemmingsplan is een intensief proces vooraf gegaan. Ter voorbereiding van het bestemmingsplan is een ambtelijke projectgroep ingesteld. Hierin waren verschillende afdelingen van de gemeente vertegenwoordigd, die elk vanuit hun discipline een inbreng hebben gehad. Er is een Nota van Uitgangspunten (NvU) vastgesteld, waarin de belangrijkste uitgangspunten voor de functies in het gebied in beeld zijn gebracht. Daarnaast is een nulinventarisatie verricht om de verschillende activiteiten en de aanwezige bebouwing in het plangebied in beeld te brengen. In het project 'Landelijk Gebied' heeft de afdeling Handhaving ongeveer 80 adressen in het buitengebied geïnspecteerd op naleving van milieu-, bouw- en gebruiksvoorschriften, welke gegevens aanvullend op de nulinventarie zijn gebruikt bij de verdere invulling van de te bestemmen functies. Het bestemmingsplanproces is daarna tijdelijk gestaakt geweest in afwachting van de Gebiedsvisie Stompwijk en het gemeentelijke paardenbeleid Nota Schaken met paard en landschap in 2008. Dit beleid moest een vertaling krijgen in het bestemmingsplan. Belanghebbenden en organisaties in Stompwijk zijn destijds intensief betrokken bij de ontwikkeling van het genoemde beleid. In 2009 heeft het externe bureau MWH Global in opdracht van de afdeling Handhaving nog 28 adressen geïnspecteerd in verband met het paardenbeleid, welke gegevens eveneens zijn meegenomen in het proces van het bestemmingsplan. Verder is, voor zover relevant, aangesloten op onderzoeken, die als basis hebben gediend voor het voorontwerp bestemmingsplan Leidschendammerhout/Vlietland. Ook de destijds ingediende reacties zijn daarin meegenomen. Het voorontwerp bestemmingsplan Landelijk gebied 2011 is in de eerste kwartaal van 2010 tervisie gelegd, waarbij ruim gelegenheid is geboden om mondeling en/of schriftelijk op het plan te reageren dan wel om specifieke wensen aan de gemeente kenbaar te maken. Gezien de aard en omvang van het plangebied is er voor gekozen om behalve het wettelijk verplichte vooroverleg met een aantal instanties, zoals de VROM-inspectie en het Hoogheemraadschap van Rijnland, meer instanties, belangenorganisaties en bewoners/gebruikers van het gebied inspraak te geven op het voorontwerp bestemmingsplan. Tot slot is het plan aangepast aan de Wabo, die per 1 oktober 2010 in werking is getreden.

Het ontwerpbestemmingsplan Landelijk gebied 2011 heeft ingevolge artikel 3.8 van de Wro juncto afdeling 3.4 van de Algemene Wet Bestuursrecht (Awb) van dinsdag 26 april tot en met maandag 6 juni 2011 (6 weken) voor een ieder ter inzage gelegen. Gedurende deze termijn kon een ieder zijn of haar zienswijze over het ontwerpbestemmingsplan schriftelijk of mondeling bij de raad indienen. In totaal zijn er 71 zienswijzen ingediend.


De titel van het bestemmingsplan is voor de vaststelling aangepast, aangezien het bestemmingsplan -anders dan verwacht- niet in 2011 is vastgesteld. Gemakshalve is gekozen voor een vermelding van de titel zonder jaartal.