direct naar inhoud van Hoofdstuk 6 Economische uitvoerbaarheid
Plan: PCT-terrein
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1672.BPHD20100001-VG01

Hoofdstuk 6 Economische uitvoerbaarheid

Op grond van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro) is de gemeente verplicht om tegelijkertijd met het bestemmingsplan voor een dergelijke ontwikkeling een of meerdere exploitatieplan(nen) vast te stellen, teneinde de kosten van de grondexploitatie (voor het bouwrijp maken van de uitgeefbare kavels, de aanleg van nutsvoorzieningen en het inrichten van de openbare ruimte) te kunnen verhalen op ontwikkelaars (en eigenaren die besluiten tot zelfrealisatie). Deze verplichting geldt niet als het verhaal van kosten van de grondexploitatie anderszins verzekerd is. Dat is mogelijk met behulp van privaatrechtelijke overeenkomsten, ook wel aangeduid als anterieure overeenkomsten.

De gemeente Rijnwoude heeft met twee eigenaren van gronden binnen het exploitatiegebied, S.A.J. Hoogeveen Holding BV en Meersma Projecten BV, een anterieure overeenkomst gesloten. In de overeenkomst met S.A.J. Hoogeveen Holding BV is een exploitatiebijdrage opgenomen die lager is dan de verschuldigde exploitatiebijdrage op grond van het exploitatieplan. In de overeenkomst met Meersma Projecten BV is tevens opgenomen dat Meersma Projecten BV zich garant stelt voor het verschil tussen de verschuldigde exploitatiebijdrage van S.A.J. Hoogeveen Holding BV en het in de anterieure overeenkomst tussen S.A.J. Hoogeveen Holding BV en de gemeente overeengekomen bedrag.

Met de overige eigenaren is geen anterieure overeenkomst gesloten. Voor het PCT-terrein is daarom een exploitatieplan opgesteld dat de grondslag voor het publiekrechtelijk kostenverhaal biedt. Naast het verhalen van kosten stelt het exploitatieplan eisen en regels aan de uitvoering van de te verrichten werken en werkzaamheden, aan de wijze van aanbesteding van de werken en werkzaamheden in het openbaar gebied en aan de fasering van de uitvoering van het plan.

Uit het exploitatieplan blijkt dat de opbrengsten van de beoogde ontwikkeling, voor de faseĀ 1, 2, 3 en 4 tezamen, hoger zijn dan de voorzienbare kosten. Hiermee is aangetoond dat de ontwikkeling economisch uitvoerbaar is.

Burgemeester en wethouders verhalen de kosten op de aanvrager van een bouwvergunning, tenzij de bijdrage anderszins is verzekerd of voorafgaande aan de indiening van de bouwaanvraag een exploitatiebijdrage met betrekking tot de betreffende gronden overeengekomen en verzekerd is. Burgemeester en wethouders stellen bij de bouwvergunning een termijn waarbinnen de exploitatiebijdrage dient te worden betaald.