direct naar inhoud van 5.2 Gebruiksmogelijkheden
Plan: Zeeheldenkwartier 2010
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0227EZeeheldenkw-50VA

5.2 Gebruiksmogelijkheden

5.2.1 Wonen

In het plan wordt een onderscheid gemaakt tussen gebieden waar de nadruk ligt op wonen en gebieden waar de nadruk ligt op een gemengde invulling: wonen en bedrijvigheid. Veel straten in de buurt hebben nu al bijna geheel een woonkarakter. Andere delen van de buurt hebben een veel gemengder karakter. Voorbeelden daarvan zijn de winkelstraten, de Veenkade, de Elandstraat en de straten in de omgeving van het Vredespaleis. Het huidige gebruik en de natuurlijke ontwikkeling die daarbinnen plaatsvindt worden vastgelegd en versterkt. In het plan wordt een verdeling naar bestemmingen gemaakt die er enerzijds voor zorgt dat het Zeeheldenkwartier op buurtniveau een gemengde levendige karakter kan houden, maar die anderzijds op straat- en blokniveau de woonfunctie in veel straten op termijn versterkt. De 30 km/uur-straten hebben de bestemming wonen. Binnen de bestemming is bedrijf aan huis toegestaan, zolang het vloeroppervlak dat daarmee is gemoeid niet meer is dan 30% van het totale vloeroppervlak van de woning bedraagt.

Langs de doorgaande weg binnen het plangebied - de Laan van Meerdervoort - is de toegestane bouwhoogte reeds zodanig dat aan de vijf bouwlagen-ambitie uit de Structuurvisie kan worden voldaan.

5.2.2 Bedrijven, kantoren en winkels

Langs de doorgaande wegen (Laan van Meerdervoort en Waldeck Pyrmontlaan), langs de 50 km/uur-straten, in de buurt van het Vredespaleis en langs de pleintjes in de buurt, ligt de nadruk op de bestemming gemengde doeleinden. Binnen Gemengd - 1 zijn diverse functies toegestaan: winkels, dienstverlenende bedrijven, maatschappelijke voorzieningen, (winkelondersteunende) horeca en wonen. Binnen Gemengd - 2 zijn winkels, dienstverlenende bedrijven, maatschappelijke voorzieningen, kantoren en wonen toegestaan. Gemengd - 4 maakt winkels, (winkelondersteunende) horeca en wonen mogelijk. De bestaande winkelstructuur (Prins Hendrikstraat, Zoutmanstraat en Piet Heinstraat) wordt versterkt door uitsluitend binnen deze zone winkels (naast andere functies) toe te staan. Binnen Gemengd - 3zijn winkels en horeca niet toegestaan. Uitsluitend dienstverlenende bedrijven, maatschappelijke dienstverlening, kantoren en bedrijven zijn daar toegestaan. Bestaande bedrijvigheid die niet binnen een van de bestemmingen valt is door middel van een aanduiding op de plankaart mogelijk gemaakt.

In het plangebied bevinden zich enkele grotere kantoorpanden. Een functiewijziging binnen een van deze kantoorpanden is momenteel niet aan de orde. Het gemeentebeleid is er op gericht de grotere kantoren nabij hoogwaardig openbaar vervoer te huisvesten. Er zijn geen bezwaren tegen enkele grotere kantoorpanden binnen het Zeeheldenkwartier, maar er zijn ook geen ruimtelijke bezwaren tegen een functiewijziging in wonen, mocht dat in de toekomst aan de orde zijn. Enkele van de grote kantoorpanden zijn oorspronkelijk gebouwd als woonhuis, andere zijn als kantoor gerealiseerd. Voor de kantoorpanden die oorspronkelijk als woonhuis zijn gebouwd, is in het plan een wijzigingsbevoegdheid opgenomen, die kan worden ingezet indien, tegen de huidige verwachting in, bijvoorbeeld bedrijven uit het pand vertrekken en wonen of maatschappelijke voorzieningen een optie worden.

5.2.3 Horeca

Horeca I en II is als bestemming opgenomen binnen de bestemming Gemengd - 1, Gemengd - 2 en Gemengd - 4. Het betreft hier winkelondersteunende horeca. Horeca III is slechts met een vergunning van burgemeester en wethouders toegestaan. Volgend uit het horecabeleid wordt een toename van het aantal horecavestigingen niet toegestaan. Uitsluitend binnen de bestemming Gemengd - 4, die zich concentreert rond de twee pleinen in de wijk, is de vestiging van horeca mogelijk zonder dat aan die eis wordt voldaan. De horecavestigingen die in de LMV waren opgenomen en de overige horecavestigingen die al een vergunning hebben, worden als afwijkende bestemming vastgelegd. Voor deze functies geldt dat indien er eenmaal een functiewijziging naar een niet-horecafunctie heeft plaatsgevonden, niet opnieuw horeca gevestigd mag worden: horeca als afwijkende bestemming binnen wonen wordt wonen, horeca binnen de bestemming gemengde doeleinden kan in veel andere functies worden gewijzigd. De verwachting is dat daardoor het aantal horecavestigingen op de lange termijn zal afnemen.

Hotels worden bestemd als Horeca.

5.2.4 Maatschappelijke voorzieningen

De in het plangebied aanwezige grotere voorzieningen op maatschappelijk gebied worden als Maatschappelijk bestemd. Maatschappelijke voorzieningen zijn ook toegestaan binnen de functie Gemengd - 1, Gemengd - 2 en Gemengd - 3. Maatschappelijke voorzieningen die niet binnen deze bestemmingen vallen, zijn op de plankaart als afwijkende bestemming (gd) op de plankaart terug te vinden.

5.2.5 Verkeer en parkeersituatie

De huidige verkeersstructuur blijft gehandhaafd. De verschillende straten worden in overeenstemming met hun huidige verkeersfunctie bestemd:

  • hoofdverkeersweg (Verkeer - hoofdverkeersweg (V-1) voor de Waldeck Pyrmontkade, voor zover opgenomen in het bestemmingsplan;
  • straat (Verkeer - Straat (V-2)) voor de Vondelstraat, Zoutmanstraat, Bilderdijkstraat (tussen Vondelstraat en Veenkade), Elandstraat, Prins Hendrikstraat, Prins Hendrikplein, Anna Paulownastraat (inclusief de rijbaan over het Anna Paulownaplein), en Laan van Meerdervoort;
  • verblijfstraat (Verkeer - Verblijfsstraat (V-3)) voor alle overige straten waar autoverkeer mogelijk is;
  • verblijfsgebied (Verkeer - Verblijfsgebied (V-4)) voor alle openbare ruimtes waar geen autoverkeer mogelijk is en die niet als groengebied zijn bestemd.

De Laan van Meerdervoort en de Elandstraat zijn opgenomen in het Meerjarenprogramma Fiets 2007 - 2010. Op deze routes is het wenselijk de fietsinfrastructuur te verbeteren door de aanleg van fietsvoorzieningen.

In 2010 is het Verkeerscirculatieplan (VCP) Centrumgebied ingevoerd. Dit VCP biedt de mogelijk om de binnenstad verder te ontwikkelen en aantrekkelijker te maken voor bezoekers door het doorgaande verkeer uit de binnenstad te weren. Binnen het plangebied heeft het VCP een aantal gevolgen. De Elandstraat is tussen het Piet Heinplein en de Zoutmanstraat is eenrichtingsverkeer geworden en er is een vrijliggend fietspad aangelegd. Het Piet Heinplein wordt heringericht met een grote nadruk op de verblijfsruimte. Daarnaast wordt het korte stuk van de Veenkade tussen de Toussaintkade en de Bilderdijkstraat afgesloten voor doorgaand autoverkeer. Het overkluisde water wordt weer geopend, en er wordt een automatische parkeergarage, met name bedoeld voor omwonenden, aangelegd.

5.2.6 Groen en openbare ruimte

Naar verwachting zullen in de komende bestemmingsplanperiode in het plangebied geen nieuwe groengebieden en openbare ruimtes verdwijnen of worden toegevoegd.

De huidige situatie wordt gekenmerkt door een beperkte hoeveelheid groen in de buurt zelf. Om het groen te beschermen, worden het Jennyplantsoen en de stadsboerderij in het plan als Groen bestemd.