direct naar inhoud van 3.3 Wonen
Plan: Zeeheldenkwartier 2010
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0227EZeeheldenkw-50VA

3.3 Wonen

3.3.1 Haagse Woonvisie 2020

De Haagse Structuurvisie streeft naar groei van het inwoneraantal van de stad als draagvlak voor grootstedelijke voorzieningen en voor een goede economische, sociale en culturele ontwikkeling. Hiervoor zal het aantal woningen moeten groeien.

In de Woonvisie Den Haag 2009-2020, door de raad vastgesteld op 19 november 2009, is de groeiambitie vastgesteld op 20.000 tot 25.000 woningen. De woonvisie biedt ook de kaders voor deze groei. De kern van de woonvisie is: als Den Haag zich meer op de kaart wil zetten als woonstad, moet de stad zich versterken door meer differentiatie in woonmilieus en woonsferen te creëren, en de woonkwaliteit van de bestaande woningen verhogen. De stad moet daarom in een breed scala aan typen van woonwensen kunnen voorzien. Dit vereist gemengde stedelijke milieus, maatwerk bij nieuwbouw en een eigen identiteit voor wijken. Hoewel differentiatie van woonmilieus en woonsferen het uitgangspunt is, moet dit binnen een stedelijk kader gebeuren. Daarom dient er gekozen te worden voor woonvormen die passen bij een stedelijke omgeving. De nieuwbouw zal daarom grotendeels plaatsvinden in de vorm van appartementen en stadswoningen, en tussenvormen daarvan.

Kansen voor groei en verdichting liggen veelal in de zogenaamde transformatiemilieus waar verouderde bedrijventerreinen worden omgezet in gemengde woonwerkgebieden. Aan de stadsranden vindt eveneens uitbreiding plaats door transformaties in de overgangszones van stad naar platteland.

Sturend voor de transformatie en uitbreiding van woonmilieus is het beleid om selectieve migratie uit de stad van midden- en hogere inkomens om te buigen, deze inkomensgroepen aan de stad te binden en zo mogelijk van elders aan te trekken. Bij de herstructurering van de goedkope sociale woningvoorraad in bestaande gebieden wordt getracht een woonmilieu te bieden dat inspeelt op woonwensen van bepaalde groepen midden- en hogere inkomens, mede om segregatie, concentratie van kansarme bewoners en cumulatie van achterstandssituaties tegen te gaan. Een goed 'schoon, heel en veilig' leef- en woonklimaat is een belangrijke voorwaarde voor alle stedelijke woongebieden. Daarbij moeten voldoende, goede en betaalbare woningen voor de lage inkomensgroepen blijven bestaan.

Het Zeeheldenkwartier valt onder het woongebied binnenstadsrand zand. Dit maakt deel uit van het centrumstedelijk woonmilieu. Voor het Zeeheldenkwartier is de strategie vanuit de Woonvisie beheren. Dit betekent dat minimaal consolidatie, c.q. een kleine toename, van woningen wordt nagestreefd. De reden hiervoor is dat het Zeeheldenkwartier een populaire buurt is om te wonen die nu al een sterke positie heeft op de Haagse woningmarkt. Langzaamaan wordt de woonfunctie steeds dominanter. De vroegere sterke menging van functies wordt langzaam maar zeker vervangen door woonfuncties: bedrijven in binnenterreinen en langs woonstraten worden vervangen door woningen, terwijl de kwaliteit van bestaande woningen wordt verbeterd. De verwachting is dat in de centrumstedelijk woonmilieus de vraag naar nieuwbouwappartementen in de koopsector zal groeien, onder meer als gevolg van een toenemend aantal alleenstaanden boven de 40 jaar.

In het Zeeheldenkwartier is het algemene splitsingsbeleid van toepassing op particuliere woningen. Het gemeentelijk beleid richt zich op het toegankelijk houden van het centrum voor starters.

3.3.2 Nota kamerbewoning

In de Nota Kamerbewoning (2009) is het beleid inzake kamerbewoning opgenomen. Kamerbewoning in de vorm van onzelfstandige woonruimte is in de hele stad, met uitzondering van een aantal kwetsbare gebieden, toegestaan. Kamerbewoning in de vorm van onzelfstandige woonruimte tot en met vier personen is vergunningvrij. Vanaf vijf personen is een onttrekkingsvergunning van zelfstandige naar onzelfstandige woonruimte vereist, en gelden er brandveiligheidseisen in de vorm van een gebruiksvergunning. Het Zeeheldenkwartier valt niet binnen een kwetsbaar gebied als bedoeld in de nota.

3.3.3 Wonen in het Zeeheldenkwartier

Diversiteit in meergezinswoningen

Het Zeeheldenkwartier is ontstaan in de periode 1868 -1890. De wijk bestaat voor meer dan de helft uit woningen uit de nog oorspronkelijke woningen, gebouwd in de vorm van boven- en benedenwoningen. In de periode 1970 – 2000 zijn er sociale huurwoningen in het plangebied gerealiseerd door stadsvernieuwing. In deze periode zijn de aanwezige portiekwoningen in het plangebied toegevoegd.

Opvallend is de oververtegenwoordiging van de hele kleine (< 50 m2) als de zeer grote woningen (> 179 m2). In het plangebied is de eigendomsverhouding gemengd. Er bevinden zich corporatiewoningen (30%), koopwoningen (40%) en woningen die particulier worden verhuurd (25%).

Jong en alleenstaand

Ook de bevolking in het plangebied laat qua afkomst en qua inkomen een grote diversiteit zien. Kenmerkend voor dit plangebied is de oververtegenwoordiging van éénpersoonshuishoudens. Ongeveer de helft van de inwoners valt onder de noemer autochtoon. Van de niet-autochtone bevolking valt de helft in de categorie niet-westerse allochtoon, de andere helft hiervan is westers allochtoon.

De wijk is aantrekkelijk voor jongeren vanwege het woningaanbod en de woonsfeer met vele winkels en bedrijfspandjes. Dit is in de cijfers ook terug te vinden. Alle leeftijdsklassen van 15 tot en met 44 jaar zijn oververtegenwoordigd.

Centrumstedelijk

Het Zeeheldenkwartier maakt deel uit van het centrumstedelijk woonmilieu. Een woonmilieu beschrijft een gebied aan de hand van dichtheden, type bebouwing en ligging in de stad. Het centrumstedelijk woonmilieu kenmerkt zich door een dichtheid van 70 tot 80 woningen per hectare, veel functiemenging: wonen, werken, en recreatie vinden allemaal in hetzelfde gebied plaats.

Het centrum stedelijk woonmilieu is één van de woonmilieus waarnaar volgens het WoOn (2006) veel vraag naar is. De nieuwbouw in de stedelijke woonmilieus betreft voor een groot deel een vervangingsvraag: Veel bestaande woningen voldoen niet langer aan de vraag. Daarom is het speerpunt van het beleid: 'toevoegen van kwaliteit in deze gebieden'. Dit kan door herstructurering of grondige renovaties. Hiermee willen we de stedelingen behouden voor de stad en waar mogelijk nieuwe stedelingen aantrekken. Het Zeeheldenkwartier is een beheergebied, de wijk voorziet al in gedifferentieerd en stedelijk aanbod.

Naast een woonmilieu is er voor het gebied ook een woonsfeer benoemd. De woonsfeer typeert het karakter en de uitstraling van het gebied en is hiermee een meer kwalitatieve typering van een gebied.

Het Zeeheldenkwartier valt binnen het woonmilieu: 'stedelijk wonen in de luwte'. Deze woonsfeer komt veel voor in de vooroorlogse wijken ten westen van de binnenstad. De voorzieningen zijn veelal gesitueerd langs de doorgaande assen. In de zijstraten is meestal een rustig woonklimaat te vinden.

3.3.4 Woonschepen

Volgens het beleid kadegebruik bij woon- en bedrijfsboten (6 juli 2000, Ris 77238) telt Den Haag zeventien locaties waar woonboten blijvend zijn afgemeerd. Om het vaak ongereguleerd gebruik van de kade in de gewenste richting te leiden, uitwassen een halt toe te roepen en om de kwaliteit van de openbare ruimte te verbeteren, is een regeling voor het gebruik van de kades opgesteld. Voor het gebruik is een kadevergunning vereist waarin is opgenomen wat wel en niet mogelijk is. In beginsel is ook een berging en/of een terrasafscheiding mogelijk. De mogelijkheden zijn afhankelijk van de situatie ter plaatse. Zo zijn gebruik voor opslag en reclame-uitingen alleen toegestaan op die plaatsen die daarvoor zijn aangewezen.

Aan de Veenkade, ter hoogte van de Helmersstraat, is een aantal ligplaatsen voor woonschepen. Deze ligplaatsen zullen op termijn verdwijnen. Op woonschepen zijn de 'Verordening op de Binnenwateren' van de gemeente Den Haag, het B&W-besluit 'Aanwijzing van kaden' van 18 juni 2001, en de beleidsnota 'Bij het wonen op water' (januari 2000, Ris 72164), van toepassing.