Inhoudsopgave
Artikel 2 Van toepassing verklaring
Artikel 4 Algemene gebruiksregels
Artikel 5 Algemene afwijkingsregels
Artikel 6 Algemene wijzigingsregels
Hoofdstuk 3 Overgangs- en slotregels
Hoofdstuk 1 Inleidende regels
Artikel 1 Begrippen
In deze regels wordt verstaan onder:
a. plan:
het facetbestemmingsplan Supermarktlocaties met identificatienummer NL.IMRO.0047.10BP00012013-0401 van de gemeente Veendam;
b. bestemmingsplan:
de geometrisch bepaalde planobjecten met de bijbehorende regels en de daarbij behorende bijlagen;
c. detailhandel:
het bedrijfsmatig te koop aanbieden, waaronder begrepen de uitstalling ten verkoop, het verkopen en/of leveren van goederen aan personen die die goederen kopen voor gebruik, verbruik of aanwending anders dan in de uitoefening van een beroeps- of bedrijfsactiviteiten;
d. supermarkt:
een detailhandelsbedrijf in de vorm van een zelfbedieningswinkel waar hoofdzakelijk levensmiddelen, voedingsmiddelen - inclusief versartikelen zoals groente, brood, vlees en zuivel - en huishoudelijke artikelen worden verkocht, met een winkelvloeroppervlak van ten minste 600 m²;
e. brutovloeroppervlak (bvo):
de totale ruimte van een winkel bestaande uit winkelvloeroppervlak en niet voor consumenten toegankelijke ruimte (opslag, kantine et cetera);
f. winkelvloeroppervlak (wvo):
de voor het publiek toegankelijke winkelruimte ten behoeve van detailhandel, inclusief zichtbare ruimten zoals etalages en de ruimte achter toonbanken en kassa’s.
Artikel 2 Van toepassing verklaring
De regels in dit bestemmingsplan zijn van toepassing op de bestemmingen, waarin de functie detailhandel is toegestaan, voor zover deze bestemmingen zijn opgenomen in de bestemmingsplannen van de gemeente Veendam, welke zijn opgenomen in navolgend overzicht. Het bepaalde in navolgende bestemmingsplannen blijft van toepassing, met dien verstande dat in geval van strijdigheid van bepalingen de bepalingen van dit bestemmingsplan voorgaan op de regels die ingevolge andere artikelen op de desbetreffende gronden van toepassing zijn.
Naam bestemmingsplan |
Vastgesteld |
bestemmingsplan Veendam Noord |
28-09-2009 |
bestemmingsplan Sorghvliet |
28-09-2009 |
bestemmingsplan Wildervank |
28-09-2009 |
bestemmingsplan Ommelanderwijk |
28-09-2009 |
Bestemmingsplan Buitenwoel |
28-09-2009 |
Hoofdstuk 2 Algemene regels
Artikel 3 Anti-dubbeltelregel
Grond welke eenmaal in aanmerking is genomen bij het toestaan van een bouwplan waaraan uitvoering is of alsnog kan worden gegeven, blijft bij de beoordeling van latere bouwplannen buiten beschouwing.
Artikel 4 Algemene gebruiksregels
-
Voor zover krachtens de bestemmingsplannen zoals aangegeven in de tabel in artikel 2, het gebruik van gronden en of bouwwerken ten behoeve van detailhandel is toegestaan, zijn supermarkten hiervan uitgesloten, met uitzondering van:
1. de locatie bekend als winkelcentrum ’Autorama’ aan het Beneden Oosterdiep 165 en gelegen in het bestemmingsplan Veendam Noord, met de bestemming Detailhandel en ter plaatse van de aanduiding ‘specifieke vorm van detailhandel – 1’, waarvoor geldt dat ter plaatse maximaal twee supermarkten zijn toegestaan met een gezamenlijk maximum winkelvloeroppervlak van 3.700 m2 ;
2. de locatie bekend als winkelcentrum ’Sorghvliet’ aan De Reede en gelegen in het bestemmingsplan Sorghvliet, met de bestemming Centrum en nader aangeduid met ‘detailhandel’ en ter plaatse van de aanduiding ‘specifieke vorm van detailhandel – 2’, waarvoor geldt dat ter plaatse maximaal één supermarkt is toegestaan met een maximaal winkelvloeroppervlak van 1.600 m2;
3. de locatie bekend als winkelcentrum ’Wildervank‘ aan de Apollolaan en gelegen in het bestemmingsplan Wildervank, met de bestemming Detailhandel en ter plaatse van de aanduiding ‘specifieke vorm van detailhandel – 3’, waarvoor geldt dat ter plaatse maximaal één supermarkt is toegestaan met een maximaal winkelvloeroppervlak van 1.150 m2;
4. de locatie ‘Lidl’ aan het Boven Oosterdiep 141 en gelegen in het bestemmingsplan Sorghvliet, met de bestemming Detailhandel en ter plaatse van de aanduiding ‘specifieke vorm van
detailhandel – 5’, waarvoor geldt dat ter plaatse uitsluitend de bestaande supermarkt is toegestaan met een maximaal winkelvloeroppervlak van 904 m2.
b. In aanvulling op het bepaalde onder a geldt dat het winkelvloeroppervlak ten behoeve van detailhandel (inclusief supermarkten) uitsluitend is toegestaan op de begane grond.
c. Voor de locatie bekend als de voormalige ‘Osman Gazi Market’ aan de Jakob Bruggemanlaan 34a en gelegen in het bestemmingsplan Veendam Noord, met de bestemming Woongebied en ter plaatse van de aanduiding ‘specifieke vorm van wonen – 6’ geldt in aanvulling op het bepaalde onder a dat ter plaatse detailhandel niet is toegestaan.
d. In aanvulling op het bepaalde onder a geldt dat voor de betreffende locaties waar detailhandel is toegestaan, tevens daghoreca en consumentverzorgende dienstverlening zijn toegestaan. Onder consu-mentverzorgende dienstverlening dient te worden verstaan persoonlijke verzorging van consumenten, waaronder kapperszaken, schoonheidsinstituten en naar de aard daarmee gelijk te stellen bedrijven.
Artikel 5 Algemene afwijkingsregels
Het bevoegd gezag kan bij een omgevingsvergunning afwijken van de in artikel 4, sub a, onder 1, 2, 3 en 4 voorgeschreven maximale winkelvloeroppervlakten tot niet meer dan 10% van die oppervlakte, mits:
- de uitbreiding niet leidt tot een onevenredige toename van de parkeerdruk;
- verkeersaantrekkende werking niet tot ongewenste/onveilige situatie leidt;
- aangetoond kan worden dat de gewenste uitbreiding noodzakelijk is voor de bedrijfsvoering ter plaatse.
Artikel 6 Algemene wijzigingsregels
a. Burgemeester en wethouders zijn bevoegd de gronden in het bestemmingsplan, zoals aangegeven in de tabel in artikel 2 en nader gespecificeerd als:
- de locatie bekend als winkelcentrum ‘De Brink’ aan de Brink en gelegen in het bestemmingsplan Veendam Noord, met de bestemming Detailhandel en ter plaatse van de aanduiding ‘specifieke vorm van detailhandel – 4’;
te wijzigen ten behoeve van de bestemming Wonen (onbebouwd) en/of Groen(voorzieningen) en/of maatschappelijke doeleinden en/of de bestemming detailhandel waaronder het gebruik ten behoeve van een supermarkt niet is begrepen.
b. Burgemeester en wethouders zijn bevoegd de gronden in het bestemmingsplan, zoals aangegeven in de tabel in artikel 2 en nader gespecificeerd in artikel 4, sub a, onder 4, namelijk:
- de locatie ‘Lidl’ aan het Boven Oosterdiep 141 en gelegen in het bestemmingsplan Sorghvliet, met de bestemming Detailhandel en ter plaatse van de aanduiding ‘specifieke vorm van detailhandel – 5’;
te wijzigen ten behoeve van de bestemming Wonen (onbebouwd) en/of Groen(voorzieningen) en/of maatschappelijke doeleinden en/of de bestemming detailhandel waaronder het gebruik ten behoeve van een supermarkt niet is begrepen.
Hoofdstuk 3 Overgangs- en slotregels
Artikel 7 Overgangsrecht
A Overgangsrecht bouwwerken
1. Een bouwwerk dat op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan aanwezig of in uitvoering is, dan wel kan worden gebouwd krachtens een omgevingsvergunning voor het bouwen, en afwijkt van het plan, mag, mits deze afwijking naar aard en omvang niet wordt vergroot:
a. gedeeltelijk worden vernieuwd of veranderd;
b. na het tenietgaan ten gevolge van een calamiteit geheel worden vernieuwd of veranderd, mits de aanvraag van de omgevingsvergunning wordt gedaan binnen twee jaar na de dag waarop het bouwwerk is tenietgegaan.
2. Het bevoegd gezag kan eenmalig in afwijking van het eerste lid een omgevingsvergunning verlenen voor het vergroten van de inhoud van een bouwwerk als bedoeld in het eerste lid met maximaal 10%.
3. Het eerste lid is niet van toepassing op bouwwerken die weliswaar bestaan op het tijdstip van inwerkingtreding van het plan, maar zijn gebouwd zonder vergunning en in strijd met het daarvoor geldende plan, daaronder begrepen de overgangsbepaling van dat plan.
B Overgangsrecht gebruik
1. Het gebruik van grond en bouwwerken dat bestond op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan en hiermee in strijd is, mag worden voortgezet.
2. Het is verboden het met het bestemmingsplan strijdige gebruik, bedoeld in het eerste lid, te veranderen of te laten veranderen in een ander met dat plan strijdig gebruik, tenzij door deze verandering de afwijking naar aard en omvang wordt verkleind.
3. Indien het gebruik, bedoeld in het eerste lid, na de inwerkingtreding van het plan voor een periode langer dan een jaar wordt onderbroken, is het verboden dit gebruik daarna te hervatten of te laten hervatten.
4. Het eerste lid is niet van toepassing op het gebruik dat reeds in strijd was met het voorheen geldende bestemmingsplan, daaronder begrepen de overgangsbepalingen van dat plan.
Artikel 8 Slotregel
Deze regels worden aangehaald als: Regels van het facetbestemmingsplan Supermarktlocaties.