Koudum - Galamadammen
Status: | Onherroepelijk |
Idn: | NL.IMRO.1900.2012zuidBPkoudgala-onhe |
6.3 Toelichting op de bestemmingen
De toelichting op de bestemmingen zal, in overeenstemming met de regels, op alfabetische volgorde plaatsvinden.
Agrarisch
De agrarische gronden binnen het plangebied zijn bestemd als 'Agrarisch'. Binnen deze bestemming zijn, om de openheid te bewaren, geen gebouwen toegestaan. Erf- en terreinafscheidingen zijn tot een hoogte van 2 meter toegestaan.
Daarnaast is op deze bestemming een omgevingsvergunningstelsel van toepassing, waardoor een vergunning moet worden aangevraagd bij werkzaamheden als aanbrengen van oppervlakteverhardingen en het graven of dempen van sloten.
Horeca
De horecavoorzieningen binnen het plangebied hebben de bestemming 'Horeca' gekregen. Het gaat hier om hotel-restaurant de Galamadammen. Binnen de bestemming is uitwisselbaarheid van verschillende horecafuncties mogelijk, zoals een hotel, een restaurant en zalen/congresfuncties.
De bedrijfswoning is apart aangeduid op de verbeelding. Deze is alleen binnen de aanduiding toegestaan. Tot slot zijn de betreffende bouw- (en goot-)hoogtes de verbeelding aangegeven.
Recreatie
De aanwezige recreatieve terreinen hebben de bestemming ‘recreatie’ toegewezen gekregen. Binnen de bestemming zijn diverse functies toegestaan, zoals standplaatsen voor kampeermiddelen, horeca categorie 4 (zie ook onder horeca), gebouwen ten behoeve van de dagrecreatie en het kamperen. Ook gebouwen ten behoeve van sanitair, beheer en onderhoud zijn mogelijk tot een gezamenlijke oppervlakte van 750 m2. De omvang van een enkel gebouw mag ten hoogste 200 m2 bedragen.Ter plaatse van de aanduiding 'parkeren' mag uitsluitend een parkeerplaats worden gerealiseerd.
Recreatie-Jachthaven
De jachthaven naast het hotel-restaurant heeft deze bestemming gekregen. Binnen deze bestemming zijn diverse bijbehorende functies geregeld, zoals ligoevers, recreatief medegebruik, sanitaire voorzieningen en dergelijke. Bij de jachthaven mogen gebouwen worden gebouwd tot een maximum gezamenlijke oppervlakte van 150 m2.
Recreatie-Recreatiewoning
De reacreatiewoningen aan de noordoostzijde van het plangebied zijn als zodanig bestemd. Het aantal recreatiewoningen mag ten hoogste 32 bedragen, waarbij geldt dat de oppervlakte van een recreatiewoning ten hoogste 120 m2 mag bedragen. Per woning is tevens nog 30 m2 aan bijgebouwen toegelaten.
Tuin
Deze bestemming is toegekend aan de tuin bij de bestemming 'Wonen-1'.
Verkeer
Wegen die voornamelijk zijn gericht op de afwikkeling van verkeer, zijn ondergebracht in de bestemming 'Verkeer'. Binnen de bestemming mogen geen gebouwen worden gebouwd. De ecologische verbindingszone is specifiek aangeduid teneinde de ecologische waarden veilig te stellen.
Water
Het structurele water (Johan Frisokanaal) binnen het plangebied heeft de bestemming 'Water'. Deze bestemming is gericht op het in stand houden van het water in de huidige vorm. Binnen de bestemming zijn geen gebouwen toegestaan. Wel zijn aanlegplaatsen voor boten binnen deze bestemming toegestaan. Ter plaatse van de aanduiding 'aanlegsteiger' is ook een aanlegsteiger toegelaten. De ecologische verbindingszone is specifiek aangeduid teneinde de ecologische waarden veilig te stellen.
Wonen - 1
Binnen het plangebied wordt één woonbestemming onderscheiden: 'Wonen - 1'. De bestemming 'Wonen - 1' is opgenomen voor de woning die bestaan uit één bouwlaag met kap. Binnen de bestemming is voor het bouwen van hoofdgebouwen een bouwvlak aangegeven. Voor het bouwen van bijgebouwen is de gemeentelijke bijgebouwenregeling van toepassing.
Behalve voor de woonfunctie mogen deze gronden worden gebruikt voor een aan-huis-verbonden beroep of kleinschalige bedrijfsmatige activiteit, zoals genoemd in de bijlage bij de regels. Het is niet toegestaan om vrijstaande bijgebouwen voor bewoning te gebruiken, of om detailhandel of horeca uit te oefenen op deze gronden.
Waarde - Archeologie 2
Op de gemeentelijke Friese Archeologische Monumentenkaart Extra (gemeentelijke FAMKE) zijn de gebieden met een hoge archeologische waarde (advies op de FAMKE: “streven naar behoud” en “waarderend onderzoek”) en archeologische verwachtingsgebieden (advies op de FAMKE: karterend onderzoek en quickscan). Voor de archeologische verwachtingsgebieden gelden verschillende beleidsadviezen die zijn terug te vinden op de FAMKE.
De bestemming Waarde archeologie 1 wordt gehanteerd voor terreinen of gebieden die op de FAMKE het advies ‘streven naar behoud’ en ‘waarderend onderzoek hebben meegekregen, dus de bekende archeologisch waardevolle terreinen. Waarde archeologie 2 wordt gehanteerd voor gebieden die op de FAMKE het advies 'karterend onderzoek' en 'quickscan' hebben gekregen en derhalve de gebieden met een archeologische verwachtingswaarde.