Koudum - Galamadammen
Status: | Onherroepelijk |
Idn: | NL.IMRO.1900.2012zuidBPkoudgala-onhe |
3.3 Gemeentelijk beleid
De Ontwikkelvisie Gemeente Súdwest-Fryslân 2011-2021
Op 1 januari 2011 is de gemeente Súdwest-Fryslân van start gegaan door een fusie van de vijf gemeenten Bolsward, Nijefurd, Sneek, Wûnseradiel en Wymbritseradiel.De gemeenteraad, het College van burgemeester en wethouders en de ambtelijke organisatie van deze nieuwe gemeente zijn in 2011 gestart om vorm en inhoud te geven aan de vele uitdagingen en kansen die er liggen.
In het bestuursprogramma is daar invulling aan gegeven voor de periode tot 2014. Ook in de Strategische Samenwerkingsagenda met de provincie is benoemd waar accenten liggen. In de Ontwikkelvisie wordt voor een periode van tien jaar vooruit gekeken.
In de visie wordt ingegaan op de uitdagingen en kansen op sociaal, economisch en ruimtelijk gebied. Dit document is de gemeentelijke leidraad en geeft de koers aan voor beleidsontwikkeling op vele terreinen en richting aan de samenwerking met maatschappelijke partners en overheden.
De Ontwikkelvisie rust op zes pijlers:
Verscheidenheid in kernen.
Weidsheid van het landschap.
Economische verscheidenheid.
Grote sociale verbondenheid.
Grote rijkdom aan cultuur en erfgoed.
Sterke aantrekkingskracht voor toeristen.
In de Ontwikkelvisie wordt heel nadrukkelijk aangegeven dat gebiedsgericht gewerkt gaat worden, zowel per thema als per regio. Het behoud van de ruimtelijke kwaliteiten (weidsheid) is belangrijk, maar er moet ook ruimte worden geboden voor nieuwe ontwikkelingen die naar aard en schaal passen.
Erfgoedvisie en Ergoednota
Met het vaststellen van de 'Erfgoedvisie Silhouet' (juni 2012) heeft de gemeente haar visie en missie op behoud en ontwikkeling van het erfgoed vastgesteld. De gemeente stelt zich hierbij ten doel om het culturele erfgoed op een evenwichtige, en duurzame manier in stand te houden en draagvlak hiervoor te ontwikkelen. Op basis van deze visie is de Erfgoednota gemeente SWF 2013-2016 opgesteld, getiteld 'De basis op orde' (vaststelling naar verwachting januari 2013). Een belangrijk speerpunt van de nota is dat de basis op orde wordt gebracht. Dit betekent dat de gemeentelijke organisatie haar kerntaken op het gebied van erfgoed zorgvuldig gaat uitvoeren.
Het is namelijk een wettelijke taak voor een gemeente om te komen tot een zorgvuldige planbehandeling en besluitvorming wat betreft cultuurhistorie. Per 1 januari 2012 is het een en ander gewijzigd in het Besluit ruimtelijke ordening. In dit besluit is vastgelegd dat gemeenten vanaf 1 januari 2012 in hun bestemmingsplannen rekening moeten houden met aanwezige cultuurhistorische waarden. Dit was al verplicht voor archeologie. Met de Erfgoednota is het gemeentelijk erfgoedbeleid hierop aangepast. Zo gaat de gemeente bij de bescherming van archeologische (verwachtings)waarden in bestemmingsplannen nu formeel uit van de gemeentelijke FAMKE (Friese Archeologische Monumentenkaart Extra), een uitsnede van de provinciale FAMKE.
Voor de bekende en de te verwachten cultuurhistorische waarden gaat de gemeente uit van de provinciale cultuurhistorische kaart (CHK). De kaart is daarmee onderlegger voor het in de Erfgoednota geformuleerde beleid. Echter niet alle waarden aangegeven op deze kaart kunnen bij voorbaat behouden blijven, hier zal een gemeentelijke afweging aan te pas komen.
In de Erfgoednota is verder uiteengezet hoe in het kader van bestemmingsplannen omgegaan dient te worden met het erfgoed. Zo zijn er kaders aangegeven voor de uitvoering van werken, maar ook voor de opzet van de bestemmingsplanregeling. In het kader van dit bestemmingsplan is daarmee rekening gehouden.