Koudum - Galamadammen
Status: | Onherroepelijk |
Idn: | NL.IMRO.1900.2012zuidBPkoudgala-onhe |
HOOFDSTUK 1 Inleiding
1.1 Aanleiding
De gemeente Súdwest-Fryslân is bezig haar bestemmingsplannen te actualiseren en te conformeren aan de huidige vereisten die de Wet ruimtelijke ordening hieraan stelt. Dit bestemmingsplan biedt een actueel juridisch-planologisch kader voor de Galamadammen en directe omgeving. Zowel het noordelijk als het zuidelijk deel zijn in dit bestemmingsplan opgenomen. De begrenzing van het plangebied is weergegeven in Bijlage 1.
Dit bestemmingsplan geeft het kader aan waarbinnen de ruimtelijke ontwikkeling van het gebied zich de komende jaren zal kunnen voltrekken. Het plan heeft een conserverend karakter en legt voornamelijk de aanwezige functies vast.
1.2 Vigerende regelingen
Het plangebied wordt momenteel in verschillende bestemmingsplannen geregeld. De volgende plannen worden met dit bestemmingsplan geactualiseerd:
Bestemmingsplan Aquaduct Galamadammen (vastgesteld 7 september 2004 en goedgekeurd 8 februari 2005);
Tweede partiële herziening en correctieve herziening van het bestemmingsplan Galamadammen (26 januari 1993 en goedgekeurd 7 juni 1993);
Wijzigingsplan Aquaduct Galamadammen (bedrijfswoning hotel Galamadammen) (vastgesteld 5 juli 2005 en goedgekeurd 8 juli 2005).
Naast genoemde bestemmingsplan zijn er diverse ontheffingen verleend welke zijn vertaald in dit bestemmingsplan.
1.3 De bij het plan behorende stukken
Het bestemmingsplan "Koudum - Galamadammen" bestaat uit de volgende stukken:
verbeelding, schaal 1:1.000 (tek. nr. NL.IMRO.1900.2012zuidBPkoudgala-vast);
regels.
Een bestemmingsplan bestaat uit een verbeelding, regels en een toelichting. De verbeelding en de regels vormen samen het juridisch bindende gedeelte van het bestemmingsplan en moeten samen "gelezen" worden. Op de verbeelding zijn de bestemmingen van de in het plangebied begrepen gronden en opstallen aangegeven. Aan deze bestemmingen zijn regels en bepalingen gekoppeld teneinde de uitgangspunten van het plan zeker te stellen. De toelichting heeft geen rechtskracht, maar vormt niettemin een belangrijk onderdeel van het bestemmingsplan. De toelichting geeft aan wat de beweegredenen en achtergronden zijn die aan het bestemmingsplan ten grondslag liggen en doet verslag van het onderzoek dat aan het bestemmingsplan vooraf is gegaan. Tot slot is de toelichting van wezenlijk belang voor een juiste interpretatie en toepassing van het bestemmingsplan.
1.4 Leeswijzer
Na deze inleiding wordt in hoofdstuk 2 de huidige situatie beschreven. Er wordt ingegaan op de historie, de ruimtelijke structuur en de functionele structuur. Ook wordt kort stilgestaan bij de stedenbouwkundige en functionele structuur. Hoofdstuk 3 bevat het beleidskader. Hier wordt ingegaan op zowel het rijksbeleid als het provinciaal en het gemeentelijk beleid. In hoofdstuk 4 worden de relevante milieu- en omgevingsaspecten behandeld, waarna in hoofdstuk 5 de planuitgangspunten aan de orde komen. Hoofdstuk 6 geeft een toelichting op het algemene juridisch-planologische systeem en bevat een toelichting op de bestemmingen. Vervolgens wordt in hoofdstuk 7 de maatschappelijke en de economische uitvoerbaarheid van dit bestemmingsplan uiteengezet.