Sneek - Spoorwegemplacement en Schuttersveld
Status: | Onherroepelijk |
Idn: | NL.IMRO.1900.2012oostBPspooschv-onhe |
HOOFDSTUK 2 De huidige situatie
2.1 Spoorwegemplacement
Functionele inrichting
Dit gedeelte van het plangebied beslaat het spoorwegemplacement. Het betreft het voormalige goederenstation van de stad. Dit gedeelte van het plangebied wordt globaal begrensd door de Kanaalstraat, de Zuidwesthoekweg en de Stadsrondweg-Zuid aan de zuid- en oostkant. Het stationsplein voor de bussen is in het bestemmingsplan opgenomen. De stationsgebouwen voor zowel de bus als het spoor zijn niet in het plangebied gelegen. Aan de noordzijde van het plangebied ligt de woonwijk Hemdijk.
Aan de Kanaalstraat is het busstation met bijbehorende parkeerterrein gelegen. Het gedeelte ten zuidwesten van het busstation is grotendeels verhard c.q. bebouwd. In de jaren 80 is het goederenstation gesloopt. Op deze locatie is onder meer een busremise en een parkeerterrein gerealiseerd. Hier is ook recentelijk een nieuwe loods voor de beoogde stoomtrein van Sneek naar Stavoren gelegen. De realisatie van deze lijn is echter afgeblazen. Het pand staat op dit moment leeg.
Aan de noordwestkant van het spoor is een natuurlijk gebied ontstaan, bestaande uit water en groen. Ook zijn hier enkele volkstuinen gelegen.
Luchtfoto van het plangebied met in het rood de plangrens (bron: Bing Maps)
Verkeer en parkeren
Door het plangebied loopt de spoorlijn tussen Stavoren en Leeuwarden. Daarnaast hebben de Kanaalstraat en de Zuidwesthoekweg een belangrijke doorgaande verkeersfunctie. Over het spoor, langs het station, loopt een belangrijke doorgaande fietsroute. Deze verbindt de woonwijk Hemdijk met het centrum van Sneek. Tot slot zijn er in het plangebied diverse parkeerplaatsen aanwezig.
Groen en water
Tussen de spoorlijn en de woonwijk Hemdijk ligt een groene, natuurlijke zone. Deels bestaat deze zone uit water. Direct langs de spoorlijn zijn verschillende volkstuinen gelegen. Het gedeelte van het plangebied langs de Zuidwesthoekweg heeft een vrij groen karakter.
2.2 Schuttersveld
Functioneel
Het Schuttersveld is gelegen tussen de randweg, de Franekervaart en de woonwijk Noorderhoek. In de noordoostelijke hoek van het Schuttersveld is een tennishal met een aantal buitenbanen gelegen. Ook ligt hier een manege. Bij de manege is een buitenbak aanwezig. In het groene gebied rond de manege grazen de paarden van de manege.
Het middelste gedeelte van het Schuttersveld wordt gevormd door de Cornelis Kanstraat. Hieraan liggen 10 woningen. Twee van deze woningen, direct aan de randweg, zijn gecombineerde woon-werkkavels. Hier is naast de woonfunctie dus ook ruimte om te werken.
De zuidkant wordt ten slotte gevormd door het Sportcentrum Schuttersveld met daaromheen verschillende sportvoorzieningen. Er zijn onder meer voetbalvelden, een atletiekbaan en een honkbalveld aanwezig. Rond deze velden is een skeeler- annex wielerbaan aangelegd.
In onderstaande figuur is een luchtfoto van het Schuttersveld weergegeven.
Luchtfoto Schuttersveld met in rood de plangrens (bron: Bing Maps)
Verkeer en parkeren
Het gebied wordt voor autoverkeer ontsloten op de rondweg. Een deel van deze Stadsrondweg-Noord maakt tevens deel uit van het bestemmingsplan. Voor langzaam verkeer zijn er meerdere verbindingen met de woonwijk Noorderhoek, ten oosten van het plangebied. Bij de manege en de tennisvereniging zijn op het eigen terrein parkeerplaatsen aanwezig. Bij het sportcentrum zijn twee vrij grote parkeerplaatsen aanwezig voor de sporthal zelf en de omliggende sportterreinen.
Groen en water
Het gebied kent een groen karakter. Langs de Stadsrondweg-Noord en ook om de sportvelden is veel groen aanwezig. Hierbij heeft de zone langs de randweg een vrij open karakter. Aan de zuid en oostkant van het plangebied zijn vaarten aanwezig.