direct naar inhoud van Regels

Hieslum en Gaast

Status: Onherroepelijk
Idn: NL.IMRO.1900.2012WestBPhiegaas-onhe

HOOFDSTUK 5 Toelichting op de bestemmingen

 

In dit hoofdstuk wordt per bestemming een toelichting gegeven. Daarbij is er de mogelijkheid om direct naar de inhoud van de betreffende bestemming door te klikken.

 

5.1 Agrarisch

 

In het plangebied liggen diverse gronden, die gebruikt worden als weiland of akkerland. Dit zijn onbebouwde gronden, waar het agrarisch gebruik de belangrijkste is. Ook de IJsselmeerdijk kent een belangrijke agrarische functie en is daarom ook als zodanig bestemd. Deze gronden hebben de bestemming Agrarisch. In de bestemming is de uitoefening van het agrarisch bedrijf toegestaan. Op die manier kan de hoofdfunctie optimaal worden uitgeoefend. Ook gebiedseigen landschappelijke elementen zijn mogelijk. Daarbij kan gedacht worden aan boomsingels en paden.

 

Gebouwen zijn in deze bestemming niet toegestaan. In de hele bestemming is het wel mogelijk om erf- en terreinafscheidingen met een maximale bouwhoogte van 2,00 meter te bouwen. Door dit toe te staan is het mogelijk om op een veilige manier vee op de gronden te houden. Dit bevordert de agrarische gebruiksmogelijkheden.

Daarnaast zijn overige bouwwerken, geen gebouwen zijn, mogelijk tot een maximale hoogte van 3,00 meter. Hierbij kan gedacht worden aan verlichtingspalen.

 

5.2 Agrarisch - Bedrijf

 

In Hieslum is een agrarisch bedrijf aanwezig. Deze heeft de bestemming Agrarisch - Bedrijf. Binnen deze bestemming is grondgebonden agrarische bedrijfsvoering toegestaan. Ook is een bedrijfswoning toegestaan.

 

De bebouwing moet binnen het op de verbeelding aangegeven bouwvlak gerealiseerd worden. Daarbij is het bouwvlak afgestemd op de geldende rechten. Deze geeft uitbreidingsmogelijkheden in noordoostelijke richting. Dit betekent dat de milieusituatie voor de overige functies in het dorp niet verslechtert. Ook blijft het zicht op de kerk, een karakteristiek pand in het dorp, gehandhaafd.

 

Voor de bedrijfsgebouwen is op de verbeelding een maximale goot- en bouwhoogte opgenomen. Dit is gebaseerd op de geldende regeling voor het bedrijf.

 

5.3 Bedrijf

In Gaast, aan de Sielansreed, is een bedrijf gevestigd dat de bestemming Bedrijf heeft. Hier worden onder meer landbouwmachines verkocht en worden reparatiewerkzaamheden verricht. Ook worden er verschillende machines en hekwerken gebouwd. Alle activiteiten zijn aan te merken als categorie 2 van de VNG-handreiking Bedrijven en milieuzonering. Het bedrijf is in de huidige omvang vastgelegd. Binnen de bestemming zijn algemeen categorie 2 bedrijven toegestaan. Zodoende kunnen de bedrijfsactiviteiten, mits maximaal categorie 2, uitgebreid worden. Ook kan na bedrijfsbeëindiging een ander bedrijf uit dezelfde categorie gevestigd worden. Een dergelijke functie is passend binnen een kern.

 

Een bedrijfswoning bij het bedrijf is toegestaan. De bestaande bedrijfswoning is op de verbeelding aangeduid. Dit omdat de bedrijfswoning los staat van de overige bedrijfsgebouwen en uitwisseling van deze functies uit ruimtelijk en functioneel oogpunt niet gewenst is.

 

Bedrijfsgebouwen moeten binnen het aangegeven bouwvlak worden gebouwd. Tot slot is er voor alle bebouwing, inclusief de bedrijfswoning, een maximale goot- en bouwhoogte opgenomen. Dit is afgestemd op de geldende regeling, namelijk een goothoogte van 6,00 meter en een bouwhoogte van 9,00 meter.

 

5.4 Groen

 

Een aantal groenstroken en open plekken heeft de bestemming Groen. De bestemming is toegepast op die openbare gebieden waar het groene karakter van structurele waarde is voor de beeldkwaliteit van het plangebied en waar niet gebouwd mag worden. Ook stroken met een bufferfunctie of afschermende functie zijn onder deze bestemming gebracht. Het overige groen in Warns, zoals bermen langs wegen, is opgenomen binnen de bestemming Verkeer - Verblijf. Gebouwen en bouwwerken zijn binnen de bestemming Groen niet toegestaan.

 

5.5 Horeca

 

Aan de Zeedijk in Gaast staan een café en restaurant. Ook zijn enkele recreatieve appartementen aanwezig. De panden zijn bestemd als Horeca. In de bestemmingsomschrijving zijn de genoemde functies opgenomen. Alle bebouwing, inclusief bedrijfswoning, moet binnen het op de verbeelding aangegeven bouwvlak worden gerealsieerd. De huidige situatie is met het bouwvlak vastgelegd.

 

5.6 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

De maatschappelijke voorzieningen, namelijk de nog in gebruik zijnde kerken in beide kernen en het dorpshuis in Gaast, hebben de bestemming Maatschappelijk. Binnen de bestemming zijn sociaal-culturele en andere maatschappelijke voorzieningen toegestaan. De bestaande bebouwing is met een bouwvlak op de verbeelding aangegeven.

 

5.7 Verkeer - Verblijfsgebied

 

Wegen en fietspaden met een ondergeschikte verkeersfunctie hebben de bestemming Verkeer - Verblijf. Naast wegen en straten, voet- en rijwielpaden en parkeervoorzieningen bijvoorbeeld ook speelvoorzieningen overal in de bestemming mogelijk. Hierdoor komt de verblijfsfunctie naast de verkeersfunctie nadrukkelijk naar voren.

Ondergeschikt zijn tuinen, erven, terreinen en nutsvoorzieningen mogelijk. Dit maakt bijvoorbeeld een geringe wijziging van begrenzingen van dergelijke functies mogelijk. Bebouwing is niet toegestaan.

 

5.8 Water

De waterstructuren met een belangrijke waterhuishoudkundige functie, hebben de bestemming Water. Hieronder vallen hoofdwatergangen met een belangrijke waterfunctie voor bijvoorbeeld de afwatering. Er zijn geen flexibiliteitsbepalingen opgenomen om het water binnen de bestemming te dempen. Zodoende wordt de belangrijke waterhuishoudkundige functie van de als Water bestemde sloten en vaarten voldoende gewaarborgd.

 

 

 

5.9 Wonen

 

De bestemming Wonen maakt het gebruik van gronden voor woningen en de daarbij horende bebouwing mogelijk. Alle functies die daarbij horen, zijn in deze bestemming mogelijk gemaakt. Allereerst gaat het om het wonen. Dit is de hoofdfunctie, die gerealiseerd wordt via woonhuizen met de daarbij horende aan- en uitbouwen, bijbehorende bouwwerken en overkappingen. Een combinatie met een ruimte voor een aan-huis-verbonden beroep is mogelijk.

 

Functionele mogelijkheden

 

Ondergeschikt zijn onder andere woonstraten, speelvoorzieningen, groenvoorzieningen, nutsvoorzieningen en water mogelijk. Hierdoor is uitwisseling tussen functies mogelijk, wat de nodige flexibiliteit biedt. Enkele functies zijn uitgesloten. Het gaat om de bewoning van vrijstaande bijbehorende bouwwerken en het gebruik van gronden en bouwwerken voor horeca, detailhandel en bedrijvigheid, anders dan een aan-huis-verbonden beroep. Een aan-huis-verbonden beroep is alleen bij recht toegestaan wanneer voldaan wordt aan oppervlaktevereisten. Deze regeling is opgenomen in de specifieke gebruiksregels. Bij één van de woningen in het plangebied is een timmerbedrijf gevestigd. Deze is aangeduid met de aanduiding "bedrijf". Het algemeen toestaan van deze functie is binnen de woonbestemming niet gewenst en is daarom alleen voor het betreffende perceel toegestaan. De karakteristieke panden hebben de aanduiding "karakteristiek", zoals aangegeven in 4.8.2.

 

Bouwmogelijkheden

 

De gezamenlijke oppervlakte van alle bouwwerken mag maximaal 50% van het bouwperceel (dus niet bouwvlak) zijn. Deze algemene bouwregel biedt een richtlijn binnen de globale regeling, maar biedt ook flexibiliteit in de locatie en afmetingen van bouwwerken.

 

Voor de hoofdgebouwen geldt dat het in de bestemming om woningen gaat, omdat deze in ruimtelijke en functioneel opzicht de hoofdgebouwen op het perceel zijn. Deze moeten binnen het op de verbeelding aangegeven bouwvlak worden gebouwd. Verder is een afstand tot de zijdelingse en achtererfgrens opgenomen. Het hoofdgebouw moet minimaal op die afstand gebouwd worden. Hiermee is de openheid van de woonpercelen gewaarborgd.

De maatvoering van de hoofdgebouwen is op de verbeelding weergegeven. Daarbij is onderscheid gemaakt in gebouwen van één bouwlaag met kap en gebouwen van twee bouwlagen met een kap. Gebouwen van één bouwlaag met een kap hebben een maximale goot- en bouwhoogte van 3,00 en 7,00 meter. In sommige gevallen is al een hogere goothoogte aanwezig. Deze panden hebben een maximale goothoogte van 3,50 meter. Voor gebouwen van twee bouwlagen met kap zijn een maximale goot- en bouwhoogte van 5,00 en 9,00 meter opgenomen. Tot slot is de maatvoering voor de overige gebouwen, waaronder de kerken en de voormalige boerderijpanden, afgestemd op de huidige situatie.

 

Voor bijbehorende bouwwerken en overkappingen is een specifieke regeling opgenomen. Deze bouwwerken horen nadrukkelijk bij de hoofdfunctie. De functie van de bouwwerken komt ruimtelijk tot uiting in een kleinere maatvoering dan de hoofdgebouwen. Voor deze bouwwerken is een maximale gezamenlijke oppervlakte opgenomenvan 75 m2. Hierdoor wordt het volbouwen van het perceel voorkomen en behoud een perceel het open karakter. Voor de goothoogte van aan- en uitbouwen is een specifieke regeling opgenomen.

 

 

5.10 Waterstaat - Waterkering

 

De IJsselmeerdijk heeft de dubbelbestemming Waterstaat - Waterkering. Het doel hiervan is de waterkerende functie van deze waterkering hiermee te beschermen. Daarnaast speelt het behoud van de landschappelijke en cultuurhistorische waarde van de dijk. Ook deze waarden zijn in de omschrijving van de dubbelbestemming opgenomen.

 

5.11 vrijwaringszone - dijk

 

Voor de IJsselmeerdijk is de aanduiding vrijwaringszone - dijk opgenomen. Binnen deze zone is in principe geen bebouwing mogelijk. Hierdoor worden de dijken binnen het plangebied beschermd en wordt er geen bebouwing gerealiseerd die eventuele toekomstige aanpassingen aan de dijken in de weg kunnen zitten.