Hieslum en Gaast
Status: | Onherroepelijk |
Idn: | NL.IMRO.1900.2012WestBPhiegaas-onhe |
HOOFDSTUK 2 De huidige situatie
2.1 Hieslum
Functionele inrichting
Hieslum ligt ongeveer 5 kilometer ten noordoosten van Workum. Het gehucht ligt aan de Sierdsmaweg. Vroeger was de belangrijkste ontsluiting via het water. Via de Bolswarder Trekvaart vond het vaarverkeer plaats. Via een opvaart was het dorp aangesloten op de Bolswarder Trekvaart. In de 19e eeuw nam de trekweg langs de vaart langzaam de belangrijkste verkeersfunctie over.
In de kern komen voornamelijk woningen voor. Daarnaast kent Hieslum een kerk en een boerderij. De oudere bebouwing is geconcentreerd aan de Sierdsmaweg / Idserdaweg. Daarnaast ligt aan de Tempelreed, een zijweg van de Sierdsmaweg, een aantal nieuwere woningen.
Luchtfoto HIeslum (bron: Bing Maps)
Verkeer en parkeren
De belangrijkste wegen door het dorp zijn de Sierdsmaweg en de Idserdaweg. Aan de oostkant van het dorp ligt de Tempelreed. Dit is een doodlopende weg, waar enkele woningen aan liggen.
Parkeren vind voornamelijk plaats op eigen terrein bij de woningen en/of bedrijven. Aan de Idsardaweg ligt een parkeerterrein dat gebruikt wordt door de bezoekers van de kerk. Deze is enkele jaren geleden gerealiseerd op een stuk van de opvaart, welke voor een klein gedeelte gedempt is.
Groen en water
Het belangrijkste element in Hieslum is de oude opvaart naar het dorp. Deze loop tot aan het begin van de Idserdaweg en loopt hier uiteindelijk dood. Het dorp ligt in een groene omgeving van weilanden. In het dorp zelf zijn geen (grote) openbare groenstructuren aanwezig. Wel heeft de omgeving van de kerk een vrij groen karakter. Dit is op het perceel van de kerk gelegen en behoeft geen planologische regeling.
2.2 Gaast
Functioneel
Gaast is gelegen aan het IJsselmeer, tussen Makkum en Workum, en was vroeger een echt vissersdorp. Het oudste gedeelte van de kern ligt tussen de IJsselmeerdijk en de Dyksfeart. Hier staan onder meer de twee oude kerken. Ook zijn hier een horecavoorziening met verhuur van appartementen en het dorpshuis. Aan de oostkant van de Dyksfeart liggen, met uitzondering van één bedrijf waar onder meer landbouwmachines worden verkocht, alleen woningen. Aan de Boerestreek staan nog enkele voormalige boerderijpanden, die ook nog als dusdanig herkenbaar zijn. Alle voormalige boerderijen in het plangebied zijn nu in gebruik als burgerwoning.
Luchtfoto van Gaast (bron: Bing Maps)
Verkeer en parkeren
De belangrijkste doorgaande verkeersroutes zijn de Zeedijk (langs de IJsselmeerdijk) en de Boerestreek. De laatste weg loopt van het dorp richting de N359, de doorgaande route tussen Bolsward en Balk. Parkeren vindt nagenoeg overal plaats op het eigen terrein.
Groen en water
Het belangrijkste en meest opvallende groene element is de IJsselmeerdijk. Deze loopt aan de westkant langs het dorp. Naast de waterkerende functie, heeft de dijk ook een agrarische functie. Daarnaast is het groene karakter vooral kenmerkend voor het oudere gedeelte van het dorp, tussen de dijk en de Dyksfeart. De belangrijkste openbare groene elementen worden met dit bestemmingsplan zoveel mogelijk in stand gelaten.
Het belangrijkste water in Gaast wordt gevormd door de Dyksfeart. Deze loopt tussen Makkum en Workum en ligt voor het grootste gedeelte aan de voet van de IJsselmeerdijk. In Gaast ligt deze op enige afstand van de dijk. De oude kern van Gaast ligt tussen de Dyksfeart en de dijk. De vaart vormt daarmee een kenmerkende scheiding in het dorp, tussen het oudere en nieuwere gedeelte.