direct naar inhoud van Regels

Dubbeldam

Status: Vastgesteld
Idn: NL.IMRO.0505.BP188Dubbeldam-3002

HOOFDSTUK 1 Inleiding

 

1.1 Aanleiding en doel

Enkele van de voor het nu aan de orde zijnde plangebied geldende bestemmingsplannen zijn ouder dan 10 jaar en dienen op grond van het bepaalde in de Wet ruimtelijke ordening, en meer specifiek de Invoeringswet Wet ruimtelijke ordening, voor 1 juli 2013 te zijn geactualiseerd.

In het interventiedossier bestemmingsplannen wordt voor het actualiseren van bestemmingsplannen gepleit voor de aanpak van grotere gebieden. Het gebied Dubbeldam is met het gebied De Hoven, Stevensweg, Belthurepark en de Zuidpolder zo’n groter gebied. Doordat voor het Belthurepark reeds op 2 oktober 2007 een bestemmingsplan is vastgesteld en de uitvoering daarvan nog moet starten, is dat gebied thans buiten beschouwing gelaten.

 

Passend binnen de in de gemeente Dordrecht afgesproken werkwijze wordt voorafgaand aan het opstellen van een bestemmingsplan een Nota van Uitgangspunten opgesteld.

Deze nota wordt door zowel het college van burgemeester en wethouders, als door de gemeenteraad vastgesteld. Dit past in de afspraak met de gemeenteraad om hen aan de voorzijde bij het proces te betrekken.

Na vaststelling van de Nota van Uitgangspunten zijn de benodigde onderzoeken gedaan, en vervolgens is gestart met het opstellen van het bestemmingsplan.

 

In hoofdstuk 2 van deze toelichting wordt bij het onderdeel toekomstige situatie genoemde Nota van Uitgangspunten beschreven.

In grote delen van het plangebied Dubbeldam wordt uitgegaan van de huidige situatie en de mogelijkheden van de geldende bestemmingsplannen. Op onderdelen is sprake van wijzigingen.

 

 

1.2 Ligging en begrenzing plangebied

Het plangebied ligt in het zuidoosten van Dordrecht en wordt globaal begrensd door:

- In het noorden: Noordendijk

- In het oosten: Zuidendijk

- In het zuiden: Zuidendijk, Wieldrechtse Zeedijk, Overkampweg

- In het westen: N3

 

 [image]

 

 

1.3 Vigerend bestemmingsplan

Voor het plangebied gelden de volgende bestemmingsplannen:

  1. partiële herziening u.i.h. Dubbeldam, vastgesteld op 15 oktober 1965

  2. Haaswijk, vastgesteld op 3 oktober 1969

  3. De Griend, vastgesteld op 20 juni 1972

  4. Stevensweg e.o., vastgesteld op 28 juni 1994

  5. Stevensweg-west, vastgesteld 8 mei 2001

  6. De Hoven, vastgesteld op 3 juni 2003

  7. Dubbeldam, vastgesteld op 26 april 2005

  8. 1e herziening bestemmingsplan Dubbeldam, vastgesteld op 9 november 2010

  9. Provincialeweg, vastgesteld op 22 maart 2011

  10. 2e herziening bestemmingsplan Dubbeldam, vastgesteld op 25 oktober 2011

 

 

 

1.4 Leeswijzer

In hoofdstuk 1 worden enkele algemene, in ieder bestemmingsplan voorkomende, onderdelen beschreven. Vervolgens wordt in hoofdstuk 2 het nu voorliggende plan beschreven. In hoofdstuk 3 komt het beleid van rijk, provincie en gemeente aan de orde. Bij de beschrijving van de omgevingsaspecten in hoofdstuk 4 wordt aandacht besteed aan de verantwoording, zoals op de terreinen archeologie en cultuurhistorie, flora en fauna, water en milieu. Per onderdeel worden de regelgeving en het beleid benoemd. Vervolgens wordt het onderzoek beschreven en wordt een conclusie getrokken.

In hoofdstuk 5 wordt ingegaan op de juridische planbeschrijving.

De hoofdstukken 6 en 7 gaan achtereenvolgens in op de economische- en maatschappelijke uitvoerbaarheid.