Afdrukken

 

6.3 Retrospectieve toets

De toets behelst een inventarisatie van in het veld geconstateerde illegale situaties. Deze situaties zijn getoetst aan het beleidskader waar voorliggend bestemmingsplan op is gebaseerd. Hieruit blijkt op een inzichtelijke en transparante wijze of de bestemmingsplanovertreding al of niet kan worden gelegaliseerd. Op de inventarisatiekaart is te zien waar zich strijdige situaties voordoen (rode arcering met nummer). Het nummer op de betreffende locatie komt overeen met het nummer in de tabel op dezelfde kaart. In die tabel staat telkens aangegeven wat de huidige bestemming is en wat de strijdigheid is. In een enkel geval loopt de nummering niet door. Dit heeft te maken met het feit dat uit nader bureauonderzoek is gebleken dat ter plekke toch geen sprake is van een strijdige situatie. De inventarisatiekaart heeft ten grondslag gelegen aan dit bestemmingsplan en is als bijlage toegevoegd aan dit plan.

Voor een tweetal gebieden is nader onderzoek uitgevoerd. De resultaten van dit onderzoek zijn als bijlage bij de retrospectieve toets opgenomen.

 

6.3.1 Resultaat

 

6.3.1.1 Strijdige situatie

Uit de toets blijkt dat op 30 locaties sprake is van een strijdige situatie (strijdig met bestemmingsplan en/of illegaal (ook geen bouwvergunning). In 26 situaties heeft de gemeente besloten een positieve bestemming toe te kennen in voorliggend bestemmingsplan.

 

Daar waar de bebouwing en functie passen in de omgeving is besloten aan die percelen een positieve bestemming toe te kennen. Redenen hiervoor zijn de volgende:

 

Indien een strijdige situatie past binnen de nieuwe systematiek c.q. standaardregels is ervoor gekozen deze strijdige situatie op te heffen door middel van inpassing in dit bestemmingsplan.

 

In enkele andere gevallen is wel in strijd met het bestemmingsplan gebouwd, maar is wel bouwvergunning verleend. Ook hier is ervoor gekozen deze strijdige situatie op te heffen door middel van inpassing in dit bestemmingsplan.

In alle overige situaties is sprake van het volgende. Een bestemmingsplan dient na 10 jaar te worden herzien, zodat iedere 10 jaar een check plaatsvindt van de werkelijkheid in relatie tot hetgeen dat planologisch is toegestaan. Veel bestemmingsplannen in Tiel zijn (veel) ouder dan 10 jaar. Zo ook in Tiel West. Uitgangspunt in de bestemmingsplanherzieningen is dat daar waar de 10-jaar termijn voor de check reeds lang verstreken is (zoals in Tiel West het geval), de lijn te volgen van inpassing in het bestemmingsplan. Aan de ene kant omdat vaak niet meer te achterhalen is hoe de strijdigheid tot stand is gekomen en aan de andere kant omdat gesteld zou kunnen worden dat de gemeente eerder die strijdigheid had kunnen constateren.

 

In 4 situaties heeft de gemeente besloten niet over te gaan tot positief bestemmen, maar tot handhaven. Redenen hiervoor zijn als volgt:

  • wanneer sprake is van een situatie die vanuit veiligheids- of milieuoverwegingen of wettelijke bepalingen niet inpasbaar is, moet gehandhaafd worden.

  • Indien er al langere tijd klachten zijn van omwonenden over de strijdige situatie;

  • Tot slot zijn die situaties waarbij sprake is van strijdig gebruik, eveneens niet ingepast.

 

6.3.1.2 Ontbreken gebruiksregels en overgangsrecht.

In 32 situaties lijkt sprake van een strijdige situatie, maar uit nader onderzoek is gebleken dat op sommige plekken een bestemming geldt waarin geen gebruiksregels zijn opgenomen of dat in enkele gevallen geen gebruik is gemaakt van het geldend bestemmingsplan, waardoor ter plekke het overgangsrecht geldt. Voor de volledigheid zijn deze percelen ook opgenomen in de retrospectieve toets.

 

6.3.1.3 Geen bestemmingsplan

Tot slot blijkt uit de inventarisatie dat voor enkele gebieden in Tiel West geen bestemmingsplan geldt. Toch is in enkele gevallen in deze gebieden sprake van een strijdige situatie, omdat gebouwen zonder bouwvergunning zijn gebouwd. Ook deze situaties zijn apart inzichtelijke gemaakt.

 

Voor meer informatie wordt verwezen naar de bijlagen.

 

Plan: Tiel West
Status: Vastgesteld
Plantype: gemeentelijke overheid/bestemmingsplan
IDN: NL.IMRO.0281.BP00004-va01