Plan: | Stationspark Oldenzaal Centraal - deelgebied Stationsplein |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0173.BP06001-va01 |
Om inzicht te krijgen in de risicobronnen in of nabij het plangebied, waarbij wet- en regelgeving omtrent externe veiligheid van toepassing is, is het externe veiligheidsbeleid van de gemeente Oldenzaal en het RRGS geraadpleegd15.
Stationaire bronnen: inrichtingen
De gemeente Oldenzaal kent voor wat betreft het Bevi zes risicobronnen waarvan vier LPG-tankstations, een opslag gevaarlijke stoffen van meer dan 10.000 kg (zgn. PGS 15 opslag) en een BRZO-bedrijf. Bij de risicobronnen die vermeld zijn op de drempelwaardenlijst gaat het bij de gemeente Oldenzaal om twee munitieopslagen.
Geen van deze risicobronnen liggen in of nabij het plangebied. De dichtsbijgelegen risicobron betreft een opslag gevaarlijke stoffen welke is gelegen op circa 500 meter ten zuidwesten van de grens van het plangebied. De afstand tussen de risicobronnen en het plangebied is dusdanig groot dat de risicobronnen geen invloed zullen hebben op de externe veiligheidssituatie in het plangebied. Het plangebied zelf maakt daarnaast niet de vestiging van risicovolle bronnen of bedrijven mogelijk.
Vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg
Binnen de gemeente vindt vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg plaats. Voor het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg heeft de gemeente Oldenzaal een routering (A1/N342) en tevens ontheffingsroutes bepaald. Deze zijn eveneens weergegeven op de signaleringskaart. De routering voor het vervoer van gevaarlijke stoffen, evenals de ontheffingsroutes bevinden zich niet in of nabij het plangebied. Het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg zal derhalve geen invloed hebben op de externe veiligheidssituatie binnen het plangebied.
Buisleidingen
Binnen de gemeente bevindt zich een aantal hoge druk aardgasleidingen. Deze leidingen lopen voornamelijk door het buitengebied. De buisleidingen hebben geen invloed hebben op de externe veiligheidssituatie in het plangebied.
Vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor
Binnen de gemeente vindt vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor plaats. Het betreffen gevaarlijke stoffen welke vervoerd worden over de spoorlijn Hengelo-Oldenzaal-Duitse grens. De spoorlijn loopt langs de zuidgrens van het plangebied. Het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor kan invloed hebben op de externe veiligheidssituatie in het plangebied.
Om de externe veiligheidssituatie in het plangebied, als gevolg van het vervoer van gevaarlijke stoffen over de spoorlijn Hengelo – Oldenzaal – Duitse grens te kunnen bepalen, moeten het plaatsgebonden risico en het groepsrisico worden bepaald.
In 2001 is door Adviesgroep AVIV BV in het kader van de herontwikkeling van het gebied Oldenzaal Centraal een risico-evaluatie uitgevoerd. In de risico-evaluatie is beoordeeld of er zich ten aanzien van het vervoer van gevaarlijke stoffen over de spoorlijn Hengelo-Oldenzaal-Duitse grens vanuit het oogpunt externe veiligheid (risico)knelpunten kunnen voordoen.
In het onderzoek zijn de risico's berekend en getoetst aan de in 2002 geldende risiconormen (plaatsgebonden risico en groepsrisico). De voor het onderzoek gebruikte risiconormen zijn afkomstig uit de Nota Risiconormering vervoer van gevaarlijke stoffen. Uit de in 2002 uitgevoerde risico-analyse blijkt dat voor geen van de beschouwde situaties (zowel het gerealiseerde vervoer als het toekomstige vervoer) het plaatsgebonden risico een niveau bereikt van 10-6 per jaar. Ten aanzien van groepsrisico blijkt uitgaande van het huidige vervoer de oriënterende waarde niet wordt overschreden. Uitgaande van de reserveringen zijn, omdat het transport van gevaarlijke stoffen lager is, ontwikkelingen met meer personen per hectare mogelijk. De meest recente realisatiecijfers betreffen de cijfers over 2006. Uit de cijfers blijkt dat er sprake is van een grote toename van vervoer in Twente 16. Tevens blijkt dat Twente ook in de toekomst rekening moet houden met een aanzienlijke vervoersstroom van vooral brandbaar gas en zeer brandbare vloeistoffen. Aanbevolen wordt derhalve nieuwe berekeningen uit te voeren op basis van recente cijfers en een actueel rekenmodel. Dit onderzoek is uitgevoerd.
Risicoanalyse Stationspark Oldenzaal Centraal
Voor het gebied Stationspark Oldenzaal Centraal is zowel het plaatsgebonden risico, als het groepsrisico opnieuw berekend 17. De notitie is toegevoegd in Bijlage 4.
Als vervoersgegevens, is uitgegaan van de aantallen zoals deze zijn verkregen van de Hulpverleningdienst Regio Twente. Deze cijfers zijn de prognoses voor 2007. Deze zijn aanzienlijk hoger dan de prognoses voor 2003. Daarnaast worden de cijfers voor 2007 gebruikt in het binnenkort te verschijnen 'Basisnet Vervoer Gevaarlijke Stoffen' voor de spoorwegen, en derhalve als maatgevend beschouwd in deze berekening.
Afbeelding 4.1: Plaatsgebonden risico
Het plaatsgebonden risico is weergegeven in afbeelding 4.1, de grafiek voor het groepsrisico is weergegeven in afbeelding 4.2. Uit afbeelding 4.1. blijkt dat er geen sprake is van een 10-6 contour voor het plaatsgebonden risico buiten het spoor. Uit afbeelding 4.2 blijkt dat de oriëntatiewaarde voor het groepsrisico niet wordt overschreden. Dit betekent dat het transport van gevaarlijke stoffen over het spoor op het gebied van externe veiligheid geen belemmeringen veroorzaakt voor de nu gewenste herinrichting van het Stationspark.
Afbeelding 4.2: Groepsrisico
Wel blijft het belangrijk om samen met de hulpdiensten te kijken naar mogelijkheden in en rondom het gebied Stationspark, om de gevolgen van een eventuele calamiteit/ramp met gevaarlijke stoffen zoveel mogelijk te beperken (zoals ook vastgelegd in het externe veiligheidsbeleid van de gemeente Oldenzaal).