In dit hoofdstuk wordt ingegaan op de belangrijkste toekomstige ontwikkelingen, gevolgd door een uiteenzetting van de inhoud van de verschillende in het plan opgenomen bestemmingen.
6.1 Ontwikkelingen
WONINGBOUWLOCATIES
Het plan heeft een locatie waar ontwikkelingen plaatsvinden die met wonen te maken heeft:
Locatie Spoortheater, Parallelweg
Aan de Parallelweg wordt op de locatie waar het Spoortheater was gevestigd, een herontwikkeling mogelijk gemaakt. Op deze locatie wordt een combinatie van zorg met wonen gerealiseerd.
Het plan voorziet in appartementen voor mensen met een somatische indicatie en verpleegkamers voor mensen voor kortdurende revalidatie. Daarnaast komen er gezamenlijke ruimtes, onder andere oefenruimtes, en externe maatschappelijke functies zoals thuiszorg, consultatiebureau en een horecavoorziening voor bewoners en bezoekers.
Deze ontwikkeling wordt gerealiseerd op basis van een aparte bestemmingsplanherziening die reeds is opgestart.
impressie
Herontwikkeling locaties
Aan de Dahliastraat zal tegenover de Parallel een herontwikkeling plaatsvinden waarbij bestaande woningen plaats maken voor een combinatie van wonen en zorg.
Voor deze herontwikkeling wordt een aparte bestemmingsplanherziening opgestart.
Daarnaast bevinden zich in het plangebied drie locaties die waarschijnlijk binnen de planperiode worden herontwikkeld. Het gaat om de volgende locaties:
- Pr. Ireneschool, Schoolstraat
- schoolwoningen De Peppel, Jan Steenstraat
- locatie Ten Cate, Hoge Dijkje
Voor deze locatie van Koninklijke Ten Cate is in mei 2007 een transformatorstudie gedaan naar de mogelijkheden en onmogelijkheden voor deze locatie.
Er is op dit moment nog niet genoeg duidelijkheid over de herinvulling van de locaties, om daarvoor een concrete bestemming of een wijzigingsbevoegdheid voor op te nemen. Dit mede gezien de Woonvisie die een andere blik geeft op de behoefte aan woningen binnen de gemeente Hellendoorn dan enkele jaren geleden.
6.2 Bestemmingen
ALGEMEEN
Behalve uitbreidings- respectievelijk ontwikkelingsmogelijkheden voor bestaande functies, zijn nieuwe ontwikkelingen beperkt tot de op dit moment min of meer concrete initiatieven.
Behoud van cultuurhistorische en landschappelijke waarden, zoals blijkt uit de beschrijving van de ruimtelijke karakteristiek, is daarbij een belangrijk uitgangspunt voor de planvorming.
Het navolgende geeft voor alle aspecten een beschrijving van de wijze waarop de algemene uitgangspunten in het bestemmingsplan tot uitdrukking zijn gebracht.
Voor de bestemmingen 'bedrijf', 'gemengd', 'horeca', 'maatschappelijk' wordt in principe uitgegaan van een diepte van de bouwvlak van 15 m, tenzij het bestaande hoofdgebouw groter is of bestaande situatie zodanig anders is, dat daardoor de bestaande rechten worden beperkt.
BEDRIJF
De kleinere bedrijven in het plangebied zijn bedrijven uit de categorieën 1 en 2 van de bij de regels behorende Staat van Bedrijven, afgeleid van de brochure "Bedrijven en milieuzonering" van de VNG. In het algemeen zijn bedrijven in de categorieën 1 en 2 qua hinder (en schaal) inpasbaar in de nabijheid van woningen.
De vestiging van Ten Cate aan het Hoge Dijkje behoudt de bedrijfsbestemming voor de huidige bedrijfsvoering. Het is een bedrijf dat kunstofweefsels en garens worden geproduceerd waarin meer dan 50 weefgetouwen aanwezig zijn en daarmee een bedrijf uit de categorie 4, waarbij een indicatieve afstand geldt van 300 m tot de woonbebouwing voor nieuwe situaties. De huidige bedrijfsvoering wordt specifiek bestemd.
Als het bedrijf op termijn op deze locatie vertrekt, zal er een aparte bestemmingsplanherziening worden opgestart voor nieuwe ontwikkelingen.
GEMENGD
Onder de bestemming Gemengd vallen winkels, dienstverlening, kantoor en dergelijke. Onder deze bestemming zijn bij recht ook lichte horecabedrijven (categorie 1) toegestaan, alsmede dienstverlening en onder bepaalde voorwaarden wonen.
De bebouwingsregeling is vergelijkbaar met die van de woonbestemming. De bestemming maakt geen onderscheid naar branches. De bestemming heeft betrekking op enkele bestaande winkels en kleine kantoren aan de Rijssensestraat, Parallelweg en Kerkstraat. Kantoren in de vorm van een aan huis gebonden beroep zijn geregeld in de woonbestemmingen.
GROEN
Alleen de belangrijke/grotere groenvoorzieningen zijn onder deze bestemmingen gebracht. Binnen de bestemming is parkeren wel mogelijk, maar alleen langsparkeren om niet teveel inbreuk te maken op het groen. Kleinere groengebieden vallen onder de bestemming Verkeer-Verblijf.
HORECA
In verband met mogelijke hinder zijn horecavoorzieningen in een aantal categorieën onderscheiden.
- een lichte categorie (1): restaurants, hotels, pensions, lunchrooms en dergelijke;
- een middelzware categorie (2): cafés, bars, snackbars en cafetaria's. Onder deze categorie worden ook horecabedrijven met grote zaalruimtes (feestzalen) gerekend;
- een zware categorie (3): discotheken, dancings en nachtclubs.
De in dit plan aanwezige horecabedrijven zijn een café en een cafetaria en vallen dus onder categorie 2.
MAATSCHAPPELIJK
De bestemming Maatschappelijk heeft betrekking op onder andere educatieve voorzieningen, te weten de Pr. Ireneschool (Schoolstraat) en de schoolwoningen van De Peppel (Jan Steenstraat). De voorzieningen hebben binnen de bouwvlakken enige ruimte voor uitbreiding. Ook een buurthuis aan de Koninginnestraat valt samen met het gebouw van de lokale omroep onder deze bestemming. Tevens zijn de drie kerkgebouwen in het plangebied als Maatschappelijk bestemd. Ook het nieuwe complex op de locatie van het spoortheater heeft deze bestemming.
Voor De Peppel is een aanduiding opgenomen waarbij woningen worden toegestaan, zodat de schoolwoningen kunnen worden gebruikt als woning. De school is als zodanig gebouwd, hetgeen duidelijk is te zien aan de stijl van de gebouwen.
Een aanduiding is ook opgenomen voor de locatie van het voormalige Spoortheater. Voor deze herontwikkeling is een apart bestemmingsplantraject doorlopen en inmiddels geldig. De doeleindenomschrijving voor deze lcoatie is beperkter dan voor de andere bestemmingen "maatschappelijk". Dat gaat namelijk om bestaande situaties.
VERKEER-VERBLIJF
Overeenkomstig de functie van gebiedsontsluitingswegen en erftoegangswegen is voor alle straten, paden, pleinen, parkeerplaatsen, speelvoorzieningen en dergelijke gekozen voor de bestemming Verkeer - verblijf. Met uitzondering van de meest waardevolle groene ruimtes en beplantingen zijn ook de groenvoorzieningen onder deze bestemming gebracht. Een voordeel hiervan is dat zonder ingrijpende procedures ondergeschikte wijzigingen kunnen worden aangebracht in het stratenbeloop, parkeersituaties en dergelijke.
WONEN
De regeling is, zoals eerder weergegeven, in belangrijke mate gerelateerd aan de bestaande situatie. Het wonen is in drie bestemmingen nader onderscheiden. Een en ander is in hoofstuk 5 uiteengezet.
REGELING WOONBEBOUWING
De woonbebouwing is geregeld door middel van bouwvlakken waarbinnen zowel hoofdgebouwen als bijgebouwen moeten worden gebouwd. In elke situatie heeft een afweging plaatsgehad van enerzijds handhaving van de ruimtelijke kwaliteit en anderzijds de mogelijkheden voor uitbreiding van de hoofd- en bijgebouwen. In het algemeen zijn de bebouwingsmogelijkheden voor cultuurhistorisch waardevolle bebouwing beperkter dan in de overige delen van het plangebied.
Zoals eerder vermeld, is de bouwstrookdiepte afhankelijk van het soort woning (zoals rijwoning, vrijstaande woning) met de daaraan gerelateerde ruimtebehoefte en in de regels verwoord.
Zoals vermeld, is ervoor gekozen om verschillende woningcategorieën onder te brengen in afzonderlijke bestemmingen W1, W2 et cetera (zie het voorgaande hoofdstuk).
De toegestane bouw- en goothoogte en de dakhelling zijn voor elk van deze bestemmingen in de regels opgenomen. De regels kennen een aantal algemene bouwregels, waaronder de zijdelingse perceelgrensafstand (3 m) voor hoofdgebouwen.
KARAKTERISTIEKE BEBOUWING
Karakteristieke bebouwing heeft een beschermende regeling gekregen, dat wil zeggen dat de stedenbouwkundige samenhang en de bestaande hoofdvorm van de gebouwen moet worden gehandhaafd.
Een en ander is geregeld in een specifieke bestemming Wonen-Karakteristiek. De gebouwen met deze extra bescherming, waren overigens in het geldende bestemmingsplan ook al beschermd.
Daarnaast zijn er nog enkele monumentale gebouwen. Deze hebben niet de karakteristieke bestemming gekregen, omdat ze worden beschermd via de eigen monumentenregeling.
BIJGEBOUWEN EN AAN- EN UITBOUWEN
In het algemeen geldt dat aan-, uit- en bijgebouwen op het gehele achtererf binnen het bouwvlak mogen worden gebouwd, gerekend vanaf een afstand van 3 m achter de voorgevel. Bepaalde zijerven en/of gedeelten van achtererven dienen onbebouwd te blijven als dit uit cultuurhistorische of ruimtelijke overwegingen noodzakelijk is. Dit geldt met name voor situaties in de omgeving van karakteristieke panden en voor grote open (binnen)ruimtes. Door middel van de aangegeven bouwgrenzen is de algemene regel genuanceerd.
AAN HUIS VERBONDEN BEROEPEN
Het betreft hier met name dienstverlenende beroepen, die over het algemeen vanuit huis worden uitgeoefend. Duidelijk is dat het om het beroep gaat van degene die daar ook woont. Een praktijk met meer werknemers is alleen in zeer beperkte mate mogelijk. Het gaat dan om ondersteuning ter uitoefening van het beroep, zoals de assistente bij een tandarts. Een praktijk met meer advocaten of artsen is dus geen aan huis verbonden beroep. Wil men dit wel, dan wordt op basis van ruimtelijke argumenten bekeken of het verzoek haalbaar is. Medewerking kan hieraan worden verleend door met een omgevingsvergunning af te wijken van de bestemming. Er wordt dan gesproken van een bedrijf. Ook andere soorten bedrijven kunnen naast de woonfunctie (met afwijking van het bestemmingsplan) worden toegestaan, mits de woonfunctie blijft gehandhaafd en een gedegen afweging is gemaakt, waaruit blijkt dat de bedrijfsuitoefening geen nadelige gevolgen heeft voor de omgeving. Dat zal afhangen van de grootte van het perceel en de bebouwing, de ligging in een echte woonwijk of in een meer gemengd gebied et cetera.
GASLEIDING
Het plangebied wordt in het midden doorkruisd door een gasleiding. Deze leiding met een strook aan weerszijden, wordt beschermd door de dubbelbestemming Leiding - Gas.
Binnen deze bestemming dient er eerst toestemming te zijn van de beheerder voordat er bouwwerken worden geplaatst, of werkzaamheden plaatsvinden. Deze dubbelbestemming is bedoeld voor de veiligheid.