INLEIDING
In deze paragraaf wordt, na een korte karakteristiek van geheel Nijverdal, ingegaan op de huidige ruimtelijke kwaliteit van het gebied Prinsessenwijk/Boemenwijk/Schilderswijk.
ALGEMENE TYPERING NIJVERDAL
In Nijverdal zijn nog duidelijk elementen uit de oorspronkelijke structuur herkenbaar. Een aantal van deze elementen bepalen de huidige ruimtelijke hoofdstructuur, te weten:
- de scherpe oost-weststructuur gevormd door de Almeloseweg-Grotestraat-Wierdensestraat en de parallel daaraan gelegen spoorweg;
- het beloop van de Regge en De Joncheerelaan-Smidsweg-Rijssensestraat in de noord-zuidrichting;
- de restanten van de oude nederzetting Noetsele;
- het overwegende oost-westbeloop van de straten in het gebied tussen de Smidsweg/Rijssensestraat en de Regge;
- de nog volledig aanwezige fabriekscomplexen van de textielindustrie in de omgeving van de Regge;
- de restanten van de voormalige buitenplaatsen Boomcate, Evershoeve en Duivecate;
- het nog duidelijk herkenbare tracé van de voormalige spoorlijn Hellendoorn-Neede; dit tracé functioneert nu als een verzamelstraat voor het aanliggende woongebied en vormt zowel vanuit de noordzijde als vanuit de zuidzijde een directe verbinding met het centrum van Nijverdal.
Voor de externe ontsluiting van het dorp zijn naast de rijksweg (Almelosestraat - Grotestraat - Wierdensestraat), de Smidsweg - Rijssensestraat, De Joncheerelaan, de noord-zuidroute door het 'groene hart' en de Burgemeester H. Boersingel van belang.
PLANGEBIEDEN
De gebieden Prinsessenwijk, Bloemenwijk - Schilderswijk liggen aan de zuidoostzijde van het centrum en tussen de Rijssensestraat, de Mensinkweg en de Wilhelminastraat. Midden in het gebied ligt het oude tracé van de spoorlijn Hellendoorn - Neede.
De Nijkerkendijk - Kerkstraat is een (oudere) doorgaande route hetgeen ook blijkt uit de andere aanwezige functies, naast wonen, aan deze wegen.
De Parallelweg en de Molukkenstraat liggen in het midden van het plangebied. Deze straten liggen dicht bij elkaar. Dit is nog een zichtbaar restant van het spoorwegemplacement dat vroeger lag tussen deze beide straten.
Ook aan de wat afwijkende verkaveling van de woningen langs de Parallelweg en ten noorden en zuiden van Raijmakerstraat is dit nog te zien.
Bloemenwijk-Schilderswijk
De Bloemenwijk-Schilderswijk is een overwegend woongebied waarbij andere functies voorkomen aan de Rijssensestraat en de Nijkerkendijk.
Veel woningen uit deze wijk zijn gebouwd in de jaren '50, '60 en '70.
Kleinere woningen Papaverstraat Paulus Potterstraat
Prinsessenwijk
De Prinsessenwijk is ook overwegend een woonbuurt met enkele andere functies langs de Kerkstraat. In dit gebied staat ook het (deels) monumentale fabriekscomplex Koninklijke Ten Cate aan het Hoge Dijkje.
Koninklijke Ten Cate, Hoge Dijkje
In de nabij omgeving van de fabriek staan enkele karakteristieke woningen die vroeger hoorden bij de fabriek. Daarnaast is er veel woningbouw uit de jaren '70.
Op het kaartbeeld is nog de schuine lijn te zien, gevormd door verkaveling/eigendom, van een oude spoorlijn die vanaf het tracé Hellendoorn - Neede liep naar de fabriek van Ten Cate.
de karakterstieke Weverstraat
De woningbouw tussen de Kerkstraat, Wilhelminastraat en de Mensinkweg is gerealiseerd in de jaren 1952 - 1960. Het betreffen hier voornamelijk rijenwoningen in de huursector en halfvrijstaande woningen. Veel huurwoningen zijn inmiddels overgegaan in particuliere handen.
huurwoningen aan de Beatrixstraat