Bestemmingsplannen Gemeente Hellendoorn
 

3.2 Functies

INLEIDING

Deze paragraaf geeft een beknopte indruk van de functionele structuur van Nijverdal als geheel, gevolgd door een uiteenzetting van de in het plangebied voorkomende functies.

 

ALGEMEEN

De stedelijke structuur van Nijverdal is duidelijk af te lezen van de functionele opbouw. Veel meer dan in het dorp Hellendoorn is er sprake van een concentratie van de verschillende functies.

Winkels, horecabedrijven en kantoren zijn hoofdzakelijk geconcentreerd in het centrumgebied. Het centrum wordt omsloten door de spoorlijn, de Smidsweg, de Molenweg en de Constantijnstraat. Uitlopers van het centrum zijn er langs de Grotestraat en de Rijssensestraat.

 

Bovenwijkse voorzieningen, zoals het gemeentehuis, de bibliotheek, het theater (Huis voor Bestuur en Cultuur), kerken et cetera staan in het dorpscentrum of in de directe nabijheid daarvan. In de oudere woonbuurten komen verspreid scholen, sportgebouwen, buurthuizen medisch-sociale voorzieningen en dergelijke voor. De scholengemeenschap Reggesteyn heeft twee vestigingen, aan de Willem de Clercqstraat (noord) en aan de Noetselerbergweg (zuid).

 

De textielindustrie is onlosmakelijk met Nijverdal verbonden. Deze oudste vorm van bedrijvigheid in Nijverdal heeft drie vestigingen. Al deze vestigingen liggen in de directe omgeving van de Regge, juist buiten de begrenzing van het plangebied. In de nabije toekomst wordt de gehele textielindustrie geconcentreerd op de locatie G. van der Meulenweg. Niet alleen de fabrieken van Koninklijke ten Cate bieden werkgelegenheid, het dorp beschikt ook over een vrij groot bedrijventerrein ''t Lochter". Een uitbreiding van het bedrijventerrein in oostelijke richting is in uitvoering.

Verspreid in de oudere dorpsdelen is kleinschalige bedrijvigheid aanwezig, vooral langs de invalswegen en de Wilhelminastraat. Een deel van de bedrijfjes is qua schaal inpasbaar in de dorpsbebouwing. Voor enkele bedrijven zijn echter de ontplooiingsmogelijkheden te beperkt of is de hinder voor de omgeving zodanig dat bedrijfsbeëindiging of verplaatsing naar het industrieterrein moet worden overwogen.

 

FUNCTIONELE INDELING PLANGEBIED

In het centrumgebied van Groot Lochter staan een sporthal, 3 basisscholen, peuterspeelzaal, buurthuis en een supermarkt. Langs de Boomcateweg is er nog een fietsenzaak, snackbar en een kwekerij/tuincentrum.

Voor het grootste gedeelte bestaat de wijk uit woningbouw. De wijk is een voorbeeld van een zogenaamde bloemkoolwijk, typisch voor deze jaren '70. Wat in deze wijken veel voorkomt, ook in Groot Lochter, is dat er een bijgebouw is gebouwd vóór de voorgevelrooilijn.

 

 [image]

WONINGEN

De bebouwing in de wijk varieert van rijen woningen, twee-onder-een-kappers tot vrijstaande woningen langs de Regge en de Boomcateweg.

De meeste woningen zijn in de jaren zeventig gebouwd. De rijenwoningen tussen het centrumgebied en de Boomcateweg zijn in de beginjaren '70 gebouwd. Het centrumgebied kwam daarna met de woningen ten noorden en ten zuiden van de winkels. De vrijstaande woningen langs de Regge zijn van de eind jaren '70 evenals de woningen in het zuidelijke gedeelte van de wijk.

De ruime vrijstaande woningen aan de noordzijde van de wijk nabij Boomcate zijn in de tachtiger jaren gebouwd.

Ook zijn er bedrijfswoningen aanwezig, zoals bij de kwekerij.

 

 

BEDRIJVEN

Aan de Boomcateweg ligt het tuincentrum Zonnebeld met daarbij gronden voor de kwekerij.

In de wijk bevinden zich verder langs de Boomcateweg een snackbar en fietsenzaak Baan en zoals eerder aangegeven een supermarkt in het centrumgebied.

 

 

SPORT EN RECREATIE

In de noordwesthoek van de wijk, nabij de Regge, bevindt zich een fietscrossbaan met bijbehorende bouwwerken, een basketbalveld (asfaltplaat), metalen skatebaan met verharde ondergrond. Bij de toegangsweg naar de fietscrossbaan bevindt zich een jeu-de-boulebaan. In het wijkcentrumgebied staat een gym-/sportzaal.

In het zuiden bevindt zich het sportcomplex van voetbalvereniging SVVN en s.v. E.N.C. '09.

 

MAATSCHAPPELIJKE VOORZIENINGEN

In het woongebied zijn de volgende maatschappelijke voorzieningen geïntegreerd:

- drie basisscholen: PC Prins Clausschool, katholieke basisschool De Wingerd en openbare basisschool 't Lochtersnest.

- buurthuis

- sporthal

- wijkvereniging Groot Lochter

- peuterspeelzaal 't Hummeltje.

 

WEGENSTRUCTUUR

De Boomcateweg is een gebiedsontsluitingswegl. De Boomcateweg komt uit op de Wierdensestraat, nu nog een drukke weg voor het verkeer Almelo-Zwolle, in de nabije toekomst wordt deze verkeersdrukte opgevangen door de nieuwe N35.

De Mozartlaan vormt de verbindingsweg tussen de PC Stamstraat en de Boomcateweg. De ontsluiting van de wijk vindt plaats via de Beethovenlaan en de Mozartlaan.

De Beethovenlaan en de Boomcateweg zijn wegen waarop 50 km/h mag worden gereden. De overige straten in de wijk maximaal 30 km/h.

 

 

GROEN

De belangrijkste groenvoorzieningen zijn de bospercelen in het noordelijke en westelijke gedeelte van het plangebied en enkele groene ruimtes in en aan de rand van de Wilhelminawijk.

Ten noorden van en gedeeltelijk in de wijk Groot Lochter bevindt zich het groene park Boomcate.

 

In de wijk zijn bomen aanwezig die vermeld staan op de Waardevolle Bomenkaart. Deze kaart is een onderdeel van de kapverordening waarop waardevolle bomen en boomgroepen binnen de bebouwde kom staan vermeld.

Dat betekent dat voor de bomen die op de lijst staan een vergunning moet worden gevraagd c.q. kan niet worden verleend. Nadere uitleg hierover in paragraaf 4.3.