In Europees verband zijn normen vastgelegd voor de maximum concentratie van een aantal stoffen in de buitenlucht. Deze normen zijn voor de Nederlandse situatie sinds 15 november 2007 vastgelegd in de Wet luchtkwaliteit (voorheen het Besluit Luchtkwaliteit 2005).
Deze wetgeving is vastgelegd in de Wet milieubeheer welke gelijktijdig is aangepast. Het doel van de luchtwetgeving is om mensen te beschermen tegen risico's van luchtverontreiniging. Het bevat luchtkwaliteitsnormen voor zwavel- en stikstofdioxide, stikstofoxiden, fijn stof, lood, koolmonoxide en benzeen.
De wet geeft aan op welke termijn de normen gelden en moeten worden gehaald en welke bestuursorganen verantwoordelijk zijn voor het halen van die normen. In Nederland dient iedere ruimtelijke ontwikkeling te worden getoetst aan de luchtwetgeving.
In het bestemmingsplangebied komen enkele ontwikkelingen voor die van invloed kunnen zijn op de luchtkwaliteit, te weten:
a. de nieuwe rijksweg/spoorlijn aan de zuidzijde van het plangebied;
b. de nieuwe noord-zuidverbinding;
c. de uitbreiding van het bedrijventerrein KtC aan de westzijde van het plangebied;
d. de aanleg van een nieuwe begraafplaats aan de Meester Ponsteenlaan;
e. de aanwezigheid van de RWZI aan de zuid-westzijde van het plangebied;
De onder a en b genoemde ontwikkelingen zijn overgenomen uit andere planologische regelingen. Wat betreft de consequenties ten aanzien van luchtverontreiniging wordt voorshands verwezen naar de betreffende bestemmingsplannen, waarin aandacht is/wordt besteed aan dit aspect.
Voor het bestemmingsplan waar KtC deel van uit maakt is een planMER (NV57-11) door Witteveen&Bos opgesteld. Hiernaar wordt verwezen.
In het bestemmingsplan voor de nieuwe begraafplaats (c) is het volgende geconstateerd:
'Er is feitelijk alleen sprake van een verplaatsing van verkeersbewegingen (van het rouwcentrum naar het daarvan noordelijk gelegen plangebied). De aanleg van de begraafplaats zal daarom niet leiden tot een overschrijding van de normen. De luchtkwaliteitwetgeving staat derhalve de planologische procedure niet in de weg'.
Binnen de invloedssfeer van de RWZI doen zich geen woningbouw of vergelijkbare ontwikkelingen voor. De RWZI maakt ook onderdeel uit van de hierboven genoemde planMER.
Riolering
In het plangebied is een grote rioolleiding (ø600 mm) aanwezig, vanaf de RWZI in oostelijke richting. In de nabije toekomst komt daarbij een rioolwaterpersleiding (ø225 mm). De bestemmingsregeling laat deze leidingen toe.