Bestemmingsplannen Gemeente Hellendoorn
 

4.3 Bestemmingen

Behalve uitbreidings-, respectievelijk ontwikkelingsmogelijkheden voor bestaande functies, zijn nieuwe ontwikkelingen beperkt tot de op dit moment min of meer concrete initiatieven.

Behoud van cultuurhistorische en landschappelijke waarden, zoals blijkt uit de beschrijving van de ruimtelijke karakteristiek, is daarbij een belangrijk uitgangspunt voor de planvorming.

 

Het bestemmingsplan is ingedeeld in de volgende bestemmingen:

- Agrarisch – Kwekerij

- Agrarisch met waarden

- Bedrijf

- Bedrijf – Openbaar nut

- Bedrijf - Waterzuiveringsinstallatie

- Detailhandel

- Groen - Landschapswaarden

- Horeca

- Maatschappelijk

- Maatschappelijk - Begraafplaats

- Natuur

- Recreatie

- Recreatie - Recreatiewoning

- Recreatie - Volkstuin

- Sport

- Sport - Manege

- Tuin

- Verkeer

- Verkeer - Onverhard

- Water

- Wonen - 1

- Wonen - 2

- Wonen - Woonwagenstandplaats

en de dubbelbestemmingen:

- Leiding – Hoogspanning

- Waarde – Archeologie

 

Het navolgende geeft voor alle aspecten een beschrijving van de wijze waarop de algemene uitgangspunten in het bestemmingsplan tot uitdrukking zijn gebracht.

 

De bestaande kwekerij aan de Jipkesbeltweg 42 heeft de bestemming kwekerij gekregen. Bebouwing is toegestaan binnen het bouwvlak, buiten het bouwvlak mag een kas met een maximale oppervlakte van 300 m² worden gerealiseerd; de bouwregels zijn verder in de regels verwoord.

 

Vooral in de noordelijke helft van het plangebied heeft de open ruimte een (kleinschalig) agrarisch karakter en is als zodanig bestemd. De juridische regeling is in grote lijnen in overeenstemming gebracht met de regeling in het bestemmingsplan buitengebied 2009.

In het plangebied is nog een functionerend agrarisch bedrijf aan de Beltmansweg, met een gesplitst bouwvlak; ook een pand aan de Ninaberlaan heeft nog een agrarische functie. Beide bedrijven zijn voorzien van een bouwvlak. De bedrijfswoningen zijn specifiek aangeduid. Bouwhoogtes en dergelijke zijn in de regels verwoord.

 

Landschaps- en natuurwaarden vinden bescherming. In de bestemming zijn extensieve vormen van openluchtrecreatie overeenkomstig de uitgangspunten toegestaan (fiets- en voetpaden, picknickplaatsen). Voor bepaalde vormen van verblijfsrecreatie is ontheffing mogelijk (logies/kamperen bij de boer); dit geldt onder voorwaarden ook voor detailhandel in streekproducten.

 

De beide in het plangebied voorkomende bedrijven (electrotechnisch bedrijf aan de Eversbergweg en een tuincentrum aan de Vrugteveensweg) zijn bestemd voor bedrijven in de categorieën 1 en 2 van de bij de voorschriften behorende Staat van bedrijven. Het tuincentrum is specifiek aangeduid en zodanig geregeld dat hier geen andere vormen van bedrijvigheid kunnen ontstaan.

In het algemeen zijn bedrijven in de categorieën 1 en 2 qua hinder (en schaal) inpasbaar in de nabijheid van woningen. In deze bestemming is de maatvoering op de kaart aangeduid.

 

Vanuit het project de Groene Mal is een bestuursovereenkomst gesloten waarbij het Waterschap gronden ter compensatie krijgt voor gronden die zijn ingeleverd ten behoeve van project de Groene Mal. Deze compensatiegrond is bestemd als Bedrijf – Waterzuiveringsinstallatie en ligt tegen de bestaande waterzuiveringsinstallatie. Daarnaast is op een stuk grond middels een aanduiding aangegeven dat daar op ecologische verantwoorde wijze water kan worden gezuiverd. De bestaande Waterzuiveringsinstallatie is buiten het plangebied gelegen en wordt opgenomen in bestemmingsplan Nijverdal Noord. De uitbreiding van het schakelstation van Enexis heeft een bedrijfsbestemming (openbaar nut) gekregen.

 

Aan het noordelijke deel van de G.H. Kappertstraat is een bestaande winkel als zodanig bestemd. De maatvoering voor de bebouwing is aangeduid.

 

In afwijking van de grote aaneengesloten natuurgebieden, zijn kleinere waardevolle groenelementen voorzien van de bestemming Groen - Landschapswaarden. Dit is in overeenstemming met de systematiek van het bestemmingsplan buitengebied 2009. Het kappen en rooien van bomen et cetera is Omgevingsvergunningsplichtig. Minder waardevol groen (bermen en dergelijke) valt onder de bestemming Verkeer.

 

De bowlingboerderij aan de Koersendijk heeft de horecabestemming. Binnen de horecabestemming zijn horecabedrijven tot categorie 2 toegestaan.

 

De bestemming Maatschappelijk heeft betrekking op het bezinningscentrum Purusha aan de Vrugteveensweg, de gemeentewerf eveneens aan de Vrugteveensweg, de ambulancepost bij de atletiekbaan aan de Helmkruidlaan, de dierenkliniek, uitvaartscentrum en een leegstaand pand nabij het voormalige landgoed Eversberg. Deze voorzieningen hebben een conserverende regeling, dat wil zeggen binnen het bouwvlak geen grote ruimte voor uitbreiding.

 

De bestemming Maatschappelijk - Begraafplaats heeft betrekking op de nieuwe begraafplaats aan de Mr. Ponsteenlaan. Ten behoeve van de begraafplaats kunnen wachtruimtes en eventueel noodzakelijke dienstgebouwtjes worden gerealiseerd.

 

De bestaande, aaneensluitende bos- en heidegebieden zijn bestemd voor natuur. Ook het natuurlijke gedeelte van de Groene Mal (inclusief de hermeandering van de Regge) valt hieronder. Ter bescherming van de landschappelijke en natuurlijke waarden, is voor diverse werken en werkzaamheden een Omgevingsvergunning vereist, tenzij een werk wordt uitgevoerd in het kader van natuurontwikkeling. De bestemmingsregeling is grotendeels conform de regeling in het nieuwe bestemmingsplan buitengebied. Extensieve openluchtrecreatie is toegestaan. Het scoutinggebouw en het openluchttheater in de zuidelijke hoek Duivecatelaan/Peereboomsweg zijn binnen de bestemming aangeduid/geregeld. Ook een gebied waar incidenteel kamperen ten behoeve van Scouting wordt toegestaan is specifiek aangeduid. Ook een jongeren opvangplek (JOP) is aangeduid.

 

Recreatiecentrum de Wilgenweard is een dagrecreatieve voorziening aan de Helmkruidlaan en is als zodanig bestemd.

 

Bestaande recreatiewoningen (verspreid in het plangebied voorkomend op de erven van woningen) zijn als zodanig bestemd. Permanente bewoning is als strijdig gebruik aangemerkt.

 

Het bestaande volkstuinencomplex aan de Jipkesbeltweg is als zodanig bestemd. De bestaande voorzieningen voor de bijenteelt zijn eveneens geregeld.

 

De atletiekbaan aan de Helmkruidlaan is bestemd voor Sport. De bestemming Sport maakt heeft geen bouwvlakken, omdat er binnen een sportpart flexibiliteit moet zijn voor de verschillende gebruikers (sportclubs). Binnen het bestemmingsvlak mogen gebouwen worden gebouwd tot een maximale hoogte van 10 m of anders indien op de verbeelding dat wordt aangegeven. Het bestaande parkeerterrein is onder de bestemming Verkeer gebracht. Sportpark Gagelman heeft een sportbestemming gekregen waarbinnen alle sporten inclusief kleedkamers en andere gebouwen ten behoeve van sport dus ruimte krijgen. Daarnaast is heeft het gemeentebestuur een voormalig clubhuis van een sportclub aangewezen als jongerencentrum. Dit is via een aanduiding aangegeven in het plan.

 

De manege 't Oale Spoor aan de Pastoor Rientjesstraat is overeenkomstig de bestaande situatie bestemd. Zoals vermeld zijn de plannen voor de uitbreiding van de manege nog onvoldoende concreet om in het bestemmingsplan op te nemen.

 

In tegenstelling tot voorgaande bestemmingsplannen is besloten de bestemming Tuin te introduceren voor die delen van de erven waar de bouw van bijgebouwen ongewenst is. Het Besluit ruimtelijke ordening, respectievelijk SVBP 2008, biedt hiervoor uitdrukkelijk de mogelijkheid. In de bestemming zijn vergunningsvrije bouwwerken uitgesloten.

 

De belangrijke ontsluitingswegen in het plangebied zijn bestemd voor verkeer. Overeenkomstig de functie van erftoegangswegen is ook voor alle andere straten, paden, pleinen, parkeerplaatsen, speelvoorzieningen en dergelijke gekozen voor de bestemming verkeer en verblijf. Met uitzondering van de meest waardevolle groene ruimtes en beplantingen, zijn ook de groenvoorzieningen onder deze bestemming gebracht. Een voordeel hiervan is dat zonder ingrijpende procedures ondergeschikte wijzigingen kunnen worden aangebracht in het stratenbeloop, parkeersituaties en dergelijke.

 

Onverharde wegen zijn beschermenswaardige, karakteristieke elementen in het plangebied. Alle bestaande onverharde wegen, voor zover deze niet deel uit maken van bijvoorbeeld de bestemming Natuur, zijn als zodanig bestemd. Verharden van de wegen is vergunningplichtig.

 

Het bestaande beloop van de Regge en de retentievijver aan de Helmkruidlaan zijn bestemd voor water. Omdat het beloop van de (toekomstige) hermeandering van de Regge niet exact is aan te geven en de hermeandering ongetwijfeld in de loop der jaren zal veranderen is deze in de bestemming Natuur ondergebracht.

 

De regeling voor wonen is in belangrijke mate gerelateerd aan de bestaande situatie. Voor het onderscheid in lagere woningen (maximale goothoogte 3,5 m) en hogere woningen (maximale goothoogte 6 m) zijn twee afzonderlijke bestemmingen geïntroduceerd. Op deze wijze wordt voorkomen dat een veelheid van ingewikkelde aanduidingen de kaart slecht leesbaar maken. Afwijkingen van deze 'hoofdgroepen' kunnen desgewenst op de kaart worden aangeduid. Dit geldt onder meer voor de aanduiding karakteristiek.

 

De bestaande woonbebouwing is door middel van bouwvlakken (hoofdgebouwen) in de verbeelding aangegeven. Op de gedeelten van het erf, die niet voor Tuin zijn bestemd, mogen bijgebouwen worden gebouwd. In elke situatie heeft een afweging plaatsgehad van enerzijds handhaving van de ruimtelijke kwaliteit en anderzijds de mogelijkheden voor uitbreiding van de hoofd- en bijgebouwen. In het algemeen zijn de bebouwingsmogelijkheden voor hoofdgebouwen bepaald door de omvang van het bouwvlak (waar mogelijk 15 x 15 m). Overeenkomstig de regeling in het bestemmingsplan buitengebied is de uiteindelijke omvang van het hoofdgebouw beperkt tot een inhoud van 750 m³. Voor bijgebouwen is in cultuurhistorisch waardevolle gebieden de ruimte voor bijgebouwen beperkter dan in de overige delen van het plangebied.

In afwijking van voorgaande plannen is de maatvoering van de hoofdgebouwen noodgedwongen thans zoveel mogelijk in de regels verwoord, in plaats van in een in de verbeelding opgenomen matrix.

 

Karakteristieke panden hebben een beschermende regeling gekregen, dat wil zeggen dat de bestaande hoofdvorm van de gebouwen moet worden gehandhaafd.

 

Bij bedrijven aan huis betreft het met name dienstverlenende beroepen, waarbij veel denkwerk moet worden verricht en die over het algemeen in Nederland vanuit huis worden uitgeoefend. Duidelijk is dat het om het beroep gaat van degene die daar ook woont. Een praktijk met meerdere werknemers is alleen in zeer beperkte mate mogelijk. Het gaat dan om ondersteuning ter uitoefening van het beroep, zoals de assistente bij een tandarts. Een praktijk met meerdere advocaten of artsen is dus geen aan huis verbonden beroep. Wil men dit wel en zijn er geen ruimtelijke argumenten tegen een kleinschalige praktijk, dan kan hiervoor ontheffing worden verleend. Er wordt dan gesproken van een bedrijf. Ook andere soorten bedrijven kunnen naast de woonfunctie via ontheffing worden toegestaan, mits de woonfunctie gehandhaafd blijft en er een gedegen afweging is gemaakt, waaruit blijkt dat de bedrijfsuitoefening geen nadelige gevolgen heeft voor de omgeving. Dat zal onder andere afhangen van de grootte van het perceel en de bebouwing.

 

De woonwagenstandplaatsen aan het Reestpark, nabij de manege, hebben een adequate bestemming gekregen.

 

In het plangebied ligt een ondergrondse hoogspanningsleiding (110 Kv). Het tracé van de ondergrondse leiding is in de verbeelding aangegeven. Ter bescherming van de leiding is een omgevingsvergunningenstelsel opgenomen.