Bestemmingsplannen Gemeente Hellendoorn
 

4.1 Functies

 

4.1.1 Recreatie

Dagrecreatie

In de agrarische gebieden en natuurgebieden zijn voorzieningen ten behoeve van extensieve openluchtrecreatie toegestaan, zoals fiets- en voetpaden en picknickplaatsen.

 

Verblijfsrecreatie

Bij agrarische bedrijven zijn met ontheffing onder voorwaarden verblijfsrecreatieve voorzieningen in de vorm van plattelandskamers, plattelandsappartementen, kampeerboerderij en standplaatsen voor kampeermiddelen (met uitzondering van stacaravans) toegestaan.

Per geval dient nader onderzoek uit te wijzen of er nadelige effecten verbonden zijn aan de betreffende functiewijziging.

 

Door de gemeente zijn de bestaande recreatiewoningen geïnventariseerd. De in aanmerking komende woningen zijn als zodanig bestemd.

4.1.2 Natuur

In het plan Groene Mal Reggedalgebied Nijverdal wordt meer in detail de inrichting van zuidelijk deel van het plangebied geregeld. De Regge is ter hoogte van Nijverdal en Hellendoorn, in het kader van de reconstructie van het landelijk gebied in Overijssel en het Natuurgebiedsplan Vecht-Regge, aangewezen als belangrijke ecologische verbindingszone. Het plangebied van de Groene Mal heeft voornamelijk betrekking op de rivier en het oostelijk stroomdalgebied van de Midden Regge en het bosgebied van de Eversberg. Hoofdbestanddeel is de aanleg van een nevengeul, waarbij het hele gebied tussen de Helmkruidlaan, de Regge, de nieuwe noord-zuidverbinding en Wierdensestraat ingericht wordt als riviersysteem, inclusief rivierduinen, watergangen, struweel, singels en bomen. Het Waterschap geeft aan dat de zich wijzigende omstandigheden met betrekking tot water en klimatologische doorwerking, in de toekomst zou kunnen leiden tot een peilverhoging van de Regge. Met deze ontwikkeling in het achterhoofd is de inzet van de Groene Mal gericht op het herstel van een veerkrachtig Reggesysteem die dergelijke neerslagscenario's kan verwerken. Het waterbergend vermogen van het systeem zorgt er tevens voor dat er in droge periodes voldoende water aanwezig blijft om aan de behoefte te voldoen.

 

[image] 

De Regge in het gebied Groene Mal

 

Doelstelling van de Groene Mal is de waterhuishouding in het plangebied zoveel mogelijk op natuurlijke wijze te laten plaatsvinden. Om deze doelstelling te bereiken wordt het laaggelegen landbouwgebied omgevormd naar natuur en water. Daarnaast wordt er intensief samengewerkt met diverse partijen. Het waterschap Regge en Dinkel. Landschap Overijssel, Natuur en Milieu Overijssel, Rijkswaterstaat, Provincie Overijssel en de Gemeente Hellendoorn werken samen om te komen tot een integraal plan. Het bestemmingsplan moet voldoende ruimte laten om de definitieve inrichting mogelijk te maken.

 

Reggedal

Het zuidoostelijk deel van het Reggedal krijgt door de plannen van de Groene Mal een aantrekkelijke en natuurlijke inrichting. Het streven is om deze natuurlijke inrichting door te zetten naar het noordelijk deel. Het ontwikkelen hiervan vindt deels plaats op de graslanden in het Reggedal met een natuurbegrenzing vanuit het natuurgebiedsplan Vecht-Regge. Omvormen van deze graslanden tot meer natuurlijke hooilanden door middel van agrarisch natuurbeheer is een mogelijkheid. Verhoging van het waterpeil van de Regge door het waterschap Regge en Dinkel maakt het aantrekkelijker om te kiezen voor een vorm agrarisch natuurbeheer. Dergelijke projecten zijn in uitvoering langs de gehele loop van de Regge. Door middel van aanlegvergunningen en binnenplanse vrijstellingen moet het mogelijk zijn relatief eenvoudig landbouwgrond naar natuur om te zetten.

 

Ecologische verbindingszone

Vanuit het provinciaal en landelijk beleid wordt er veel aandacht besteed aan de noord-zuidverbindingen zoals de Sallandse Heuvelrug en het Reggedal. Echter de west-oostverbindingen zijn minstens zo belangrijk aangezien deze mogelijkheden bieden voor de uitwisseling van fauna tussen het Reggedal en de Sallandse Heuvelrug en het Wierdenseveld. Ook zijn de overgangszones van west naar oost belangrijk voor de gewenste diversiteit in vegetatie. Het betreffen hier namelijk overgangen van droog naar nat en van arm naar rijk.

 

De gemeente Hellendoorn heeft om dit gemis op te vangen, een west - oost georiënteerde verbindingszone ingesteld, van de Sallandse Heuvelrug via de voormalige camping Hietland en de omgeving van de Manege 't Oale Spoor door het Doktersbos kunnen diverse soorten tenslotte het Reggedal bereiken. Deze kan slechts op een adequate wijze functioneren als er sprake is van voldoende omvang en de inrichting is afgestemd op de gestelde doelsoorten. Het Reggedalgebied wordt via de Schaddenbeltleiding ook met het natuurgebied het Wierdense veld verbonden.

 

4.1.3 Wonen

Locatie Beunk

De realisering van de noord-zuidverbinding heeft gevolgen voor de inrichting van het gebied omsloten door de noord-zuidverbinding, de Helmkruidlaan en de Eversbergweg. Een van de consequenties is het verdwijnen van boerderij Eversbergweg 21. Het perceel van de voormalige boerderij, dat door de gemeente is aangekocht, komt in aanmerking voor de realisering van een achttal woningen.

Voor dit gebied tussen de noord-zuidverbinding, de Eversbergweg en de Helmkruidlaan is daarom door de gemeente een stedenbouwkundige visieschets opgesteld. Deze schets geeft op hoofdlijnen aan in welke richting het gebied zich gaat ontwikkelen. Het gaat (naast de aanleg van de noord-zuidverbinding) om het aanleggen van een ventweg om de bestaande woningen te ontsluiten en het bouwen van 8 woningen. Twee van deze 8 woningen worden herbouwd. Het grootste deel van de gronden is in eigendom van de gemeente, een kleiner deel is in eigendom van particulieren.

 

[image] 

Inrichtingsschets EVE Architecten

 

Door EVE Architecten is bovenstaande visieschets verder vertaald naar een inrichtingsplan waarin de landschappelijke inpassing van de nieuwe woningen het belangrijkste doel is. De opgave wordt gezien als een kans om een kwalitatieve impuls te geven aan de beeldkwaliteit van dit binnenstedelijke groengebied. Door aan te sluiten bij de bestaande waarden in het gebied ontstaat een inrichting met bijzondere kwaliteitseisen voor de woningen. De ontwikkeling wordt optimaal ingepast in het landschap en onderscheid zich hiermee van de reguliere uitbreidingen van (bijvoorbeeld) de Kruidenwijk. Naast de inrichtingsschets is een beeldkwaliteitplan opgesteld waarin de randvoorwaarden voor bebouwing en erfinrichting zijn opgenomen.

 

Bij het opstellen van het inrichtingsplan zijn de kenmerken van het kampenlandschap leidend geweest. Zo zijn enkele erven gevormd, met op elk erf een (grote) woning en een of meerdere woningen in de vorm van schuren. De karakteristiek van de erven met de geclusterde gebouwen zijn als thema opgepakt om de woningen in hun omgeving te verankeren. Op deze wijze ontstaat een uniek woonmilieu met een bijzondere uitstraling. Door het concept van de erven tot in de architectuur van de woningen door te voeren ontstaat een gebied met een hoge ruimtelijke kwaliteit.

 

Deze woningbouwmogelijkheden waren wel opgenomen in het voorontwerp van dit bestemmingsplan en zijn nu niet meer opgenomen. Wel is een woning en een deel van de ontsluitingsweg ingetekend, omdat deze via een afzonderlijke procedure in reeds vastgelegd zijn (omcirkeld in de bovenstaande figuur). Het is bekend dat vanaf 2011 een separaat bestemmingsplan in procedure wordt gebracht ten einde de locatie verder in ontwikkeling te brengen. In dat bestemmingsplan komen vanzelfsprekend de van belang zijnde milieuaspecten uitgebreid aan bod.

 

Overige woningbouwmogelijkheden

Andere mogelijkheden voor nieuwbouw van woningen komen in het plangebied niet voor. Het blijft wel mogelijk om agrarische bedrijfswoningen te wijzigen in de bestemming wonen.

4.1.4 Overig

Economische activiteiten

Alleen de bestaande bedrijven zijn als zodanig in het plan opgenomen. Het gebied leent zich niet voor uitbreiding van bedrijfsactiviteiten. Dit geldt ook voor agrarische activiteiten.

 

Voorzieningen

Naast een regeling voor alle bestaande voorzieningen (sport, recreatie en maatschappelijk) is de nieuwe begraafplaats aan de Meester Ponsteenlaan in het plan opgenomen. Voor de begraafplaats is recentelijk een afzonderlijk bestemmingsplan vastgesteld. De regeling is overgenomen in dit plan.

 

Verkeer

Het zuidelijke gedeelte van de noord-zuidverbinding is overgenomen uit het bestemmingsplan Kruidenwijk-Zuid. Van het middendeel van het tracé (in het Jipkesbeltgebied en langs de Reggeweg) is de exacte locatie nog niet bekend en daarom niet opgenomen in het bestemmingsplan.

 

Manege 't Oale Spoor

Voor uitbreiding en herschikking van de manege zijn plannen in voorbereiding. Een regeling in het bestemmingsplan is te prematuur. De manege is voorshands bestemd overeenkomstig de bestaande situatie.

 

Jongerencentrum op Sportpark Gagelman

In het verleden heeft het gemeentebestuur de wens uitgesaproken een definitieve locatie te krijgen voor het jongerencentrum, nu nog gevestigd in een keet aan de G. van der Muelenweg. Het voormalig clubgebouw van ENC’09 is ter beschikking van de gemeente gekomen. De locatie en het gebouw op sportpark Gagelman voldoet aan alle criteria die in 2008 hiervoor zijn opgesteld. Gekozen is om het jongerencentrum in het voormalig clubgebouw van ENC’09 te vestigen.