Bestemmingsplannen Gemeente Hellendoorn
 

HOOFDSTUK 1 Inleiding

Voor de gemeente is een groot aantal verouderde bestemmingsplannen van kracht. Om diverse redenen heeft de gemeente besloten om binnen afzienbare tijd deze gedateerde plannen te herzien. Meerdere bestemmingsplannen zijn inmiddels goedgekeurd of in procedure.

Het bestemmingsplan Duivecate/Reggedal is de volgende in de herzieningenreeks. Binnen de reeks van bestemmingsplanherzieningen neemt Duivecate/Reggedal een bijzondere positie in. Het is een kleinschalig groen buitengebied, gelegen tussen het bebouwde gebied van Hellendoorn, Nijverdal en de Kruidenwijk, dat functioneert als een stedelijk uitloopgebied. Door de nabijheid van de kernen en de strategische centrale ligging kent het gebied vele functies, ontwikkelingen en ontwikkelingsmogelijkheden. Bestaande landschappelijke, natuurlijke en recreatieve waarden kunnen hierdoor onder druk komen te staan. De begrenzing is aangegeven op bijgaande overzichtskaart.

 

Als basis voor het bestemmingsplan is door de gemeente een toekomstvisie opgesteld. In de conceptvisie (afdeling ruimtelijke ontwikkeling, 24 juni 2005) zijn de standpunten van de gemeente Hellendoorn beschreven ten aanzien van het gebied Duivecate/Reggedal. In de visie onderkent de gemeente enerzijds nadrukkelijk de waarden van natuur en landschap in dit gebied; anderzijds worden verschillende ontwikkelingen geconstateerd. De conclusie is dat het goed mogelijk is ontwikkelingen te realiseren zonder afbreuk te doen aan bestaande en potentiële landschappelijke, natuurlijke en recreatieve waarden van het gebied.

 

Aan de hand van een pilot-project wat in 2006 gehouden is, zijn de uitgangspunten voor een nieuwe regeling voor de bestaande bebouwde gebieden overeengekomen. De regeling wordt algemeen voor de gehele reeks bestemmingsplanherzieningen toegepast. Naar aanleiding van de invoering van de Wet ruimtelijke ordening en het Besluit ruimtelijke ordening is de systematiek aangepast.

Gezien het bijzondere karakter van het gebied Duivecate/Reggedal is de gekozen regeling voor de bebouwde gebieden niet zonder meer toepasbaar. Het gebied vraagt maatwerk. Wat betreft de regeling voor de (functies van) de bebouwing is zoveel mogelijk uitgegaan van de systematiek voor het bebouwde gebied; voor de onbebouwde gebieden (agrarisch, natuur en dergelijke) is aansluiting gezocht bij het bestemmingsplan Buitengebied 2009. Bestaande bebouwing en functies worden op deze wijze adequaat geregeld, terwijl de waarden van onbebouwde gebieden zoveel mogelijk eensluidend zijn aan het aangrenzende buitengebied.

 

Het bestemmingsplan is IMRO-gecodeerd en opgezet overeenkomstig de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen (SVBP 2008).

 

Het plan heeft dus hoofdzakelijk een consoliderend karakter, dat wil zeggen dat het vooral gaat om een goede en eigentijdse regeling van de bestaande situatie. Nieuwe ontwikkelingen zijn meegenomen waar het min of meer concrete plannen betreft. Voor zover mogelijk is rekening gehouden met uitbreidingsmogelijkheden van bestaande woningen en ontwikkeling van andere functies.

 

Voor het grootste deel van het plangebied is het sterk verouderde bestemmingsplan Hellendoorn Buitengebied van kracht. Bij de totale herziening van het bestemmingsplan Buitengebied in 1995 is het onderhavige plangebied niet opgenomen.

 

Ook de volgende verouderde voorgaande bestemmingsplannen hebben (gedeeltelijk) betrekking op het plangebied:

 

  • Hellendoorn dorp 'complex zuid es 2' (omgeving Manege Pastoor Rientjesstraat);

  • Woonwagencentrum Reestpark;

  • Hellendoorn dorp 'complex de Blenke' (omgeving Vrugteveensweg);

  • Bestemmingsplan buitengebied, uitwerking van de bestemming recreatieopvanggebied voor het recreatiecentrum 'De Kemperhof' (thans Purusha);

  • Kruidenwijk-west (tracé Helmkruidlaan).

 

Voorts zijn enkele recente (deel)plannen in deze integrale herziening opgenomen, te weten:

Herziening bestemmingsplan buitengebied Hellendoorn (1966/1977), Jipkesbeltweg 36;

  • Eerste herziening bestemmingsplan buitengebied gemeente Hellendoorn (Helmkruidlaan 1-3 te Nijverdal);

  • Kruidenwijk-zuid (tracé noord-zuidverbinding);

  • Begraafplaats Meester Ponsteenlaan;

  • Bezinningscentrum Purusha.

 

In de toelichting wordt achtereenvolgens ingegaan op:

  • de bestaande situatie van het gebied (inventarisatie en analyse);

  • het beleidskader (beleid van gemeente en andere overheden en instanties);

  • de ontwikkelingsvisie (in hoofdzaak een weergave van de eerdergenoemde conceptvisie);

  • de toetsing aan wet- en regelgeving (milieuaspecten);

  • de planopzet (de wijze waarop de ontwikkelingen in het plan zijn verwerkt en een toelichting op de juridische vormgeving);

  • de maatschappelijke/economische uitvoerbaarheid;

  • de resultaten van de inspraak en het overleg.

 

 

 

Gegevens bestemmingsplan Duivecate-Reggedal

 

Procedure

Datum

Inspraak

22-8-2009 t/m 2-10-2009

Vooroverleg

22-8-2009 t/m 2-10-2009

1e ter visielegging

29-1-2011 t/m 11-3-2011

Vaststelling

5-7-2011

2e ter visielegging

13-8-2011 t/m 23-9-2011

 

 [image]

 

Gemeente Hellendoorn

Postbus 7447 AE Nijverdal

0548-630000

www.hellendoorn.nl

gemeentebestuur@hellendoorn.nl

Status

Vastgesteld

Plan-idn

NL.IMRO.0163.BPNDDUIREG-VG01

Datum

5-7-2011

 

Overzichtskaart

 

[image] 

Gemeente Hellendoorn, bron: Topografische Dienst