Algemeen
Zowel bij het ruimtelijke ordeningsbeleid als bij het milieubeleid wordt er naar gestreefd om een goed leefmilieu te bevorderen en te handhaven. Een belangrijk instrument daarbij is milieuzonering.
Zoals hiervoor al is verwoord in § 6.1 en § 6.2, wordt onder milieuzonering verstaan het aanbrengen van voldoende ruimtelijke scheiding tussen milieubelastende bedrijven of inrichtingen enerzijds en milieugevoelige functies als wonen en recreëren anderzijds. De ruimtelijke scheiding wordt doorgaans gerealiseerd door een bepaalde afstand in acht te nemen tussen milieubelastende en milieugevoelige functies. De onderlinge afstand moet groter zijn naarmate de milieubelastende functie het milieu sterker belast.
Zoals verwoord in § 6.2 bij de nadere toelichting op de bestemming "Bedrijf" wordt bij milieuzonering onderscheid gemaakt tussen uitwaartse en inwaartse zonering.
(Milieu)categorieën
Op basis van zowel een veldinventarisatie als op basis van een bedrijvenlijst verstrekt door de Kamer van Koophandel is een bedrijvenlijst samengesteld waarop alle bedrijven op het bedrijventerrein vermeld staan. Hierna is aan al deze bedrijven een (milieu)categorie gekoppeld. Een (milieu)categorie geeft aan welke milieuhinder een bedrijf veroorzaakt en tot hoever deze milieuhinder reikt. Het gaat daarbij om milieuhinder voor de aspecten: geluid, stof, geur en/of externe veiligheid. De milieubelasting is voor die aspecten vertaald in richtlijnen voor aan te houden afstanden tussen milieubelastende en milieugevoelige functies. Het milieuaspect met de grootste afstand is maatgevend en bepaalt in welke milieucategorie een bedrijfstype wordt ingedeeld.
Als basis voor het toekennen van de milieucategorieën zijn de SBI-codes gebruikt zoals die zijn weergegeven in het boekje "Bedrijven en milieuzonering, editie 2009" van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Er wordt onderscheid gemaakt in de onderstaande zones:
Milieucategorieën |
Afstanden |
Categorie 1 |
10 meter |
Categorie 2 |
30 meter |
Categorie 3.1 |
50 meter |
Categorie 3.2 |
100 meter |
Categorie 4.1 |
200 meter |
Categorie 4.2 |
300 meter |
Milieuzones
Op basis van de hiervoor genoemde milieucategorieën is het plangebied opgedeeld in een aantal zones. Daarbij is gekeken naar de afstand tot omliggende woningen. In de praktijk blijkt echter dat er enkele bedrijven zijn die dichter bij de omliggende woonwijk liggen dan is toegestaan op basis van de hier uiteengezette milieuzonering. In dit bestemmingsplan krijgen deze bedrijven een specifieke aanduiding binnen de bestemming "Bedrijventerrein". Deze specifieke aanduiding regelt dat het betreffende bedrijf zijn huidige bedrijfsvoering mag voortzetten. Deze specifieke bedrijven worden opgenomen op de verbeelding en in de regels bij het bestemmingsplan. Zodra het bedrijf stopt met zijn activiteiten mag uitsluitend het huidige bedrijfstype of het bedrijfstype met een lagere milieucategorie terugkomen. Op deze manier wordt het huidige bedrijf niet belemmerd in zijn bedrijfsvoering en wordt op termijn een sanering van het bedrijventerrein veilig gesteld.
Zoals in § 6.2.2 al is opgemerkt, moet daarbij echter wel rekening worden gehouden met het gegeven dat het college van Burgemeester en Wethouders bevoegd is om met een omgevingsvergunning af te wijken van de gebruiksregels voor het gebruik ten behoeve van de vestiging van bedrijfstypen die niet zijn vermeld op de "Staat van Bedrijfsactiviteiten"alsmede voor het gebruik ten behoeve van de vestiging van bedrijven in een naast hogere (milieu)categorie dan qua milieuzonering is toegestaan, voor zover deze wat betreft geur, stof en geluid gelijk kunnen worden gesteld met bedrijfscategorieën die wel aan de milieuzonering: als zo'n situatie zich voordoet, behoeft een dergelijk bedrijf niet specifiek te worden bestemd via een specifieke aanduiding.
Als er gerede twijfel is of een bedrijf inderdaad gelijk kan worden gelijkgesteld met bedrijven die bij recht zijn toegestaan (dus bijvoorbeeld een bedrijfstype dat niet op de Staat van Bedrijfsactiviteiten is vermeld, of een bedrijf in een naast hogere {milieu}categorie), zal een nadere onderbouwing op basis van een rapportage van een ter zake deskundig bureau worden gevraagd.