2.1 Inleiding
Op 15 juni 2011 heeft de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (ABRS) uitspraak gedaan over de ingekomen beroepschriften. Enkele beroepschriften zijn (deels) gegrond verklaard. Voor zover de gegrondverklaring gevolgen heeft voor de herziening, is dat in dit hoofdstuk weergegeven.
ABRS heeft het bestemmingsplan 'Buitengebied 2009' op in totaal zes onderdelen vernietigd, danwel een voorlopige voorziening getroffen. Voor wat betreft de herbestemming van een zevental recreatiewoningen geldt, dat deze geen onderdeel uitmaken van dit bestemmingsplan. Aanvankelijk was het wel de bedoeling deze mee te nemen. Recente jurisprudentie heeft echter geleid tot nieuwe inzichten. Vanuit de Omgevingsverordening Overijssel 2009 is het omvormen van een recreatiewoning naar een andere bestemming niet haalbaar. Daarentegen is het onjuist om deze recreatiewoningen, voorzover permanent bewoond, de bestemming "Recreatie - Recreatiewoning" te geven. Nader onderzoek is nodig, reden waarom de zeven recreatiewoningen nu niet zijn opgenomen in dit bestemmingsplan. Dit betreffen de recreatiewoningen op de adressen:
-
Esweg 56b en Esweg 56d te Nijverdal,
-
Tunnelweg 7a, 7b en 7c te Haarle,
-
Noord Esweg 38 te Hellendoorn,
-
Nieuwe Twentseweg 4a te Hellendoorn.
2.2 Bestemming "Agrarisch met waarden" locatie Wolterskampweg
Aan de Wolterskampweg in Nijverdal is het beroep gegrond verklaard aangaande de bestemming van een stukje opgaand groen tot de bestemming "Groen - Groen landschapselement". Op het moment van vaststelling van het bestemmingsplan was het college in gesprek met de eigenaar van het groenelement en omwonenden om deze in omvang te laten verminderen. Het groenelement is beperkt van omvang. De herbeoordeling van de locatie leidt tot de conclusie, dat er geen goede onderbouwing mogelijk is om het gebied te bestemmen tot "Groen-Landschapselement".
Gelet op deze constatering en gelet op de gedane acties uit het oogpunt van handhaving is ervoor gekozen om het gebied de agrarische bestemming "Agrarisch met waarden" te geven. Binnen deze bestemming mag aanwezig groen in stand worden gehouden.
2.3 Bestemming "Wonen" locatie Tunnelweg 7 Haarle
Aangaande het gebruik van de locatie Tunnelweg 7 te Haarle heeft de ABRS geconcludeerd, dat niet voldoende helder is geworden, waarvoor in 1994/1995 ontheffing is verleend. In de verleende ontheffing is niet afdoende vastgelegd of er wel of geen sprake was van splitsing van de voormalige boerderij in twee woongedeelten. Gelet op deze constatering, is gekozen om de bestemming "Wonen" alsnog te leggen, maar met de aanvulling, dat ter plaatse twee wooneenheden aanwezig zijn. De vroegere boerderij mag dan bewoond worden door twee hoofdbewoners met elk hun eigen medebewoners. Wel is in de regels opgenomen, dat in geval van herbouw van deze wooneenheden deze weer in één gebouw gebouwd moeten worden.
2.4 Bestemming "Wonen" locatie Bergleidingweg 79 a en b
Voor deze locaties was aanvankelijk voorzien in het toekennen van de bestemming "Wonen" vanwege het toepassen van de regeling Rood voor Rood met gesloten beurs. Er zijn twee slooplocaties voorhanden in het landbouwontwikkelingsgebied Haarle. Op deze slooplocaties mag vanwege de aanwijzing als landbouwontwikkelingsgebied geen compensatiewoning gerealiseerd worden. Eigenaren zijn in contact gekomen met aanvragers, die op de percelen aan de Bergleidingweg 79a en 79b te Nijverdal de compensatiewoningen willen bouwen.
De bestemming "Wonen" was gelegd in het ontwerpbestemmingsplan. Echter middels een amendement van de raad bij de vaststelling van het bestemmingsplan heeft de raad besloten om op deze beide locaties alsnog de bestemming "Wonen" bewust niet op te nemen, maar te kiezen voor de bestemming "Agrarisch". De ABRS heeft geoordeeld, dat de gemeenteraad zijn desbetreffende besluit niet deugdelijk heeft gemotiveerd en ook is niet duidelijk geworden, in hoeverre de raad rekening heeft gehouden met de op 19 maart 2009 gesloten privaatrechtelijke overeenkomsten. De ABRS nam daarbij in aanmerking, dat op andere locaties wel de toegekende bestemming "Wonen" is toegekend in hetzelfde besluit tot vaststelling.
Er is een vrijstellingsprocedure ex artikel 19 lid 2 van de voormalige Wet op de Ruimtelijke Ordening gevolgd voor het realiseren van de woningen. Deze vrijstellingsprocedure heeft geleid tot het instellen van bezwaar, beroep en hoger beroep door direct-omwonenden. Op 14 november 2012 heeft de ABRS uitspraak gedaan aangaande de ingestelde beroepen (Uitspraak: 201202967/1/A1 en 201202969/1/A1).
Conclusie van de uitspraak is, dat de nieuw genomen beslissingen op bezwaar, beiden gedateerd 6 augustus 2012 juist zijn bevonden door de ABRS. Daarmee zijn de verleende bouwvergunningen onherroepelijk geworden. De onderbouwing van de locatie is opgenomen in de ruimtelijke onderbouwing, welke als bijlage 1 Ruimtelijke onderbouwing locatie Bergleidingweg is toegevoegd. Tevens wordt verwezen naar de paragraaf 3.1, waarin de slooplocatie horende bij de woning Bergleidingweg 79b wordt omgevormd naar de bestemming "Wonen".
In de regels is voor de slooplocaties en de bouwlocaties opgenomen middels een voorwaardelijke verplichting in de specifieke gebruiksregels opgenomen, dat het gebruik voor wonen alleen is toegestaan onder voorwaarde, dat uitvoering is gegeven aan het inrichtingsplan tot inpassing van de bebouwing, bestaand en nieuw, in de omgeving. Louter om deze reden is ook de locatie Wittebroeksweg 15 onderdeel van deze herziening. In het nu geldende bestemmingsplan heeft deze locatie al de bestemming "Wonen".