Artikel 6          Horeca

6.1             Bestemmingsomschrijving

De voor ‘Horeca’ aangewezen gronden zijn bestemd voor:

a      horeca;

b      wellnesscentrum;

c       een speelhal als ondergeschikt onderdeel van de hotelactiviteiten;

d      recreatief medegebruik;

e      voorzieningen voor verkeer en verblijf;

f        bij deze bestemmingen behorende voorzieningen, zoals groen, parkeervoorzieningen, terrassen, nutsvoorzieningen, fiets- en wandelpaden en water- en waterhuishoudkundige voorzieningen;

g       behoud, herstel en bescherming van bestaande karakteristieke boerderijbebouwing ter plaatse van de aanduiding ‘karakteristiek’;

h      horeca-activiteiten en/of wellnessvoorzieningen ter plaatse van de aanduiding ‘karakteristiek’.

 

6.2      Bouwregels

 

6.2.1         Gebouwen

Voor het bouwen van gebouwen gelden de volgende bepalingen:

a      De totale oppervlakte aan horecagebouwen (met uitzondering van het boerderijgebouw ter plaatse van de aanduiding ‘karakteristiek’) mag niet meer bedragen dan 6.500 .

b      De oppervlakte, bouwhoogte, goothoogte en dakhelling van het bestaande karakteristieke boerderijgebouw ter plaatse van de aanduiding ‘karakteristiek’ mag niet meer bedragen dan de bestaande oppervlakte, bouwhoogte, goothoogte en dakhelling.

c       De bouwhoogte van overige gebouwen mag niet meer bedragen dan 20 m.

 

6.2.2         Bouwwerken geen gebouwen zijnde

Voor het bouwen van bouwwerken geen gebouwen zijnde, gelden de volgende bepalingen:

a      De bouwhoogte van erf- en terreinafscheidingen mag niet meer bedragen dan 2 m met dien verstande dat de hoogte vóór de voorgevellijn niet meer mag bedragen dan 1 m.

b      De bouwhoogte van (licht)masten mag niet meer bedragen dan 6 m.

c       De bouwhoogte van maximaal 1 reclamemast ten behoeve van het ter plaatse te vestigen horecabedrijf mag niet meer bedragen dan 25 m.

d      De bouwhoogte van overige bouwwerken, geen gebouwen zijnde, mag niet meer bedragen dan 5 m.

 

6.3             Specifieke gebruiksregels

Met betrekking tot het gebruik van gronden en bouwwerken gelden tevens de volgende regels:

a      De bedrijfsvloeroppervlakte ten behoeve van de horecafunctie mag niet meer bedragen dan 15.000 .

b      Het bestaande boerderijgebouw ter plaatse van de aanduiding ‘karakteristiek’ mag worden gebruikt voor horeca-activiteiten en/of wellnessvoorzieningen of als bedrijfswoning ten behoeve van het horecabedrijf, met dien verstande dat de gronden en bouwwerken niet mogen worden gebruikt voor de uitoefening van een aan-huis-verbonden beroep of bedrijf.

c       Er dient op eigen terrein te worden voorzien in voldoende parkeergelegenheid.

 

6.4      Omgevingsvergunning voor het slopen van een bouwwerk

 

6.4.1         Vergunningsplichtige werk en werkzaamheden

Het is verboden zonder of in afwijking van een omgevingsvergunning de volgende werken of werkzaamheden uit te voeren:

a      het geheel of gedeeltelijk slopen en/of wijzigen van de boerderijbebouwing ter plaatse van de aanduiding ‘karakteristiek’.

 

6.4.2         Uitzonderingen

Het bepaalde in lid 6.4.1 is niet van toepassing op werken, geen bouwwerken zijnde, of werkzaamheden die:

a      het normale onderhoud betreffen;

b      reeds in uitvoering zijn op het tijdstip van het van kracht worden van dit bestemmingsplan.

 

6.4.3      Voorwaarde omgevingsvergunning

De in lid 6.4.1 genoemde omgevingsvergunning kan slechts worden verleend indien:

a      de karakteristieke hoofdvorm niet langer aanwezig is en niet zonder ingrijpen de wijzigingen aan het gebouw kan worden hersteld;

b      de karakteristieke hoofdvorm in redelijkheid niet is te handhaven;

c       het delen van gebouwen betreft, die op zichzelf niet als karakteristiek vallen aan te merken en door sloop waarvan geen onevenredige aantasting van de karakteristieke hoofdvorm plaats vindt.